Обама успокои американците за икономиката, сигурността и бъдещето в последната си реч

11:18, 13 яну 16 / Свят 25 198 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Президентът на САЩ Барак Обама изнесе последната си годишна реч „За състоянието на Съюза“ пред Конгреса.

Пред двете камари на парламента и лидерите на администрацията и правораздаването в седмата си реч и година преди да изтече вторият му мандат той говори повече на американците, отколкото на конгресмените, сенаторите, съдиите и министрите в залата. Опорни точки в изявлението на държавния глава бяха състоянието на икономиката, сигурността и бъдещето, като в същото време атакува някои от най-агресивните изказвания на републиканците, кандидати за Белия дом в изборите през ноември, с което Обама опита да успокои сънародниците си.

Изказването на Обама бе по-кратко от обикновено и за изненада на мнозина проблема в САЩ с огнестрелното оръжие беше споменат само веднъж. Но екипът на Белия дом изпрати силно послание по този болезнен въпрос като Първата дама Мишел Обама не зае мястото си в залата като символ на празните столове, които остават след жертвите. Този жест превърна темата #EmptySeat в една от водещите за американците в Туитър.

"Ислямска държава"

По един от най-наболелите световни проблеми „Ислямска държава“ Обама заяви, че групировката не е екзистенциална заплаха за САЩ и изтъкна, че определенията, че за борбата срещу Даеш "Трета световна война" са преувеличени и "наливат вода в мелницата на джихадистите". "Ние просто трябва да ги наричаме такива, каквито са - убийци и фанатици, които трябва да бъдат изкоренени, преследвани и унищожени", добави той, цитиран от Ройтерс.

По повод спорния законопроект за използване на американски въоръжение сили срещу ДАЕШ Обама призова той да бъде одобрен от парламента.  "Ако Конгресът сериозно смята да спечели тази война (с тероризма) и иска да изпрати сигнал на нашите войници по цял свят, вие най-накрая трябва да разрешите използването на въоръжени сили против групировката "Ислямска държава", заяви Обама. "Гласувайте за това", призова той американските законодатели.

Президентът на САЩ призова американците да прегърнат промените и да не се поддават на страха пред бъдещето."Америка премина през големи промени в миналото - войни и рецесии, приток на имигранти, борби за подобряване на условията за труд и граждански права", заяви президентът. Той призова още законодателите да се издигнат над теснопартийните политики, които често го поставяха в конфликт с контролирания от републиканците Конгрес. "Едно по-добро бъдеще е възможно, но то "ще се случи само ако си оправим политиките", каза Обама, който ще напусне Белия дом през януари 2017 година. "Бъдещето, което искаме - възможности и сигурност за нашите семейства, по-висок жизнен стандарт и една мирна планета за нашите деца - всичко това е достижимо", отбеляза президентът. При все това, САЩ ще успеят до достигнат такива цели само в случай, че "работим заедно", призна Обама.

Икономическото състояние на САЩ

Обама говори и за икономическото състояние на САЩ. По думите му твърденията за икономическият упадък, за който говори конгресът, са несъстоятелни. "Всички приказки за икономически упадък на Америка са политическо празнословие, както и риториката, че нашите врагове стават по-силни, а Америка - по-слаба. Съединените американски щати са най-могъщата държава в света", каза Обама под бурните овации на аудиторията.

44-ят президент на САЩ призова американския парламент да одобри и споразумението за Транстихоокеанското партньорство, за което миналата година се договориха 12 страни. Това търговско споразумение "ще отвори пазари, ще защити работниците и околната среда, и ще укрепи американското лидерство в Азия", каза президентът."Ако искате да покажете нашата сила през този век, одобрете това споразумение", обърна се Обама към законодателите.

В словото си президентът постави пред здравеопазването на страната задачата да победи рака. По думите му, в това направление ще бъдат положени нови общонационални усилия, които ще бъдат координирани от вицепрезидента на САЩ Джо Байдън, уточни Обама. "Нека превърнем Америка в страна, която веднъж и завинаги е излекувала рака", призова президентът.

Съединените щати смятат и занапред да решават важните международни проблеми не сами, а в състава на коалиции, посочи президентът. По думите му, такъв подход се е оправдал при сключването на споразумението с Иран за ядрената му програма и трябва да бъде използван за решаването на сирийския конфликт. Обама подчерта, че ако се наложи, Америка е готова самостоятелно да защитава своята сигурност от външни заплахи, но "когато стане дума за глобални проблеми, ние ще се стараем да мобилизираме целия свят за съвместна работа". "Когато помагаме на Украйна да защити своята демокрация или на Колумбия - да сложи край на войната, продължаваща десетилетия, това укрепва световния ред, от който ние зависим", каза още Обама.

Президентът приключи словото си с категорично изявление за доверие в бъдещето на САЩ. "Аз вярвам в промяната, защото вярвам във вас", каза Обама под гръмки овации.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама