Девет души се борят да оглавят Софийската адвокатска колегия

10:44, 13 яну 16 25 253 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Деветима адвокати влизат в надпреварата за председател на Софийската адвокатска колегия (САК). Те са победителят в отменения миналогодишен вот – Ивайло Данов, основният му конкурент през 2015 г. Владислав Янев, Захаринка Мазнева-Драгиева (която беше председател на предишната избирателната комисия), Христина Георгиева, Ради Топчев, Евгения Гечева, Райна Аврамова-Еланджиева, Стойко Бърборски и Елка Пороминска, съобщава "Правен свят".

Изборът за ново ръководство на САК ще се проведе на 30 и 31 януари по време на редовното общо събрание на колегията, когато ще се избират и делегати за събранието на адвокатите от страната.

От решението на избирателната комисия, с което беше обявен окончателният списък с кандидатите за поста, става ясно, че още трима адвокати са поискали да оглавят софийската колегия, но не са били допуснати до участие в изборите или сами са се отказали. Анета Ангелова и Миглена Тошева нямат необходимия юридически стаж, а Виолетка Стоянова сама е заявила, че не желае да бъде избирана.

Кандидатите за членове на адвокатския съвет са общо 77. А желаещите да влязат в контролния съвет на колегията са 29 (имената на всички може да видите ТУК). Да ръководят един от най-важните органи на САК - Дисциплинарния съд, са поискали 9 адвокати. Петима от тях са от кандидатите за председател на колегията - Захаринка Мазнева-Драгиева, Христина Георгиева, Ради Топчев, Евгения Гечева и Стойко Бърборски. Останалите са Анета Ангелова, Миглена Тошева, Светозар Цветанов и Пламен Ангелов.

Иначе 42 адвокати са заявили желание да влязат в състава на дисциплинарния съд. Избирателната комисия е приела, че всичките над 5000 адвокати в София ще гласуват за ново ръководство на колегията в общо 13 бюра.

Вотът, проведен миналата година, който впоследствие беше касиран от Висшия адвокатски съвет, беше съпътстван от редица организационни неуредици. Въпреки че в него участваха малко над 1400 адвокати, т.е. под една трета от вписаните в столицата, пред бюрата имаше огромни опашки, а след няколко часа бюлетините свършиха. Затова за предстоящото гласуване избирателната комисия е взела решение да бъдат отпечатани не по-малко от 2000 бюлетини за органи на САК и поне още толкова за делегати. Както и да бъдат осигурени най-малко 4000 плика.

Адвокатите ще гласуват с 6 вида интегрални бюлетини – за председател на адвокатския съвет, за членове на адвокатския съвет, за председател на дисциплинарния съд, за членове на дисциплинарния съд и за членове на контролния съвет.

Във вота за ново ръководство имат право да участва само вписаните в София адвокати, които са платили членския си внос за декември миналата година. Освен това всеки ще може да гласува с пълномощно от името на още един колега.

Общото събрание ще се проведе в зала "Света София" в бившия Партиен дом и ще започне в 8 ч. на 30 януари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама