Сливенска община е най-задлъжнялата в страната

09:17, 13 яну 16 25 237 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сливен е най-задлъжнялата община в България. Просрочените плащания по бюджета са в размер на 19 295 313 лв., сочат данни на Министерство на финансите (МФ), изнесени от портала на българските общини. /kmeta.bg.

По неизплатени средства второто място е за Община Перник. Задължения са 13 991 064 лв. Трета в негативната класация е Кърджали с 12 333 206 лв. На четвърта и пета позиция са Велинград и Видин със задължения - съответно от 11 143 494 лв. и 7 315 601 лв.

Лошо управление на финансите и ниска събираемост на местните данъци и такси са основна причина за задлъжнялостта на споменатите общини, разясниха от министерството за kmeta.bg.

Ниската събираемост на местните налози се дължи основно на високата безработица и ниските доходи в повечето населени места. Масово общинските администрации допускат натрупване на нови задължения над определения допустим размер.

Сериозни проблеми има и при работата по инвестиционни проекти, алармират от финансовото министерство. Изискванията за изрядност на документацията и целево разходване на средствата там са строги. Заради допуснати грешки и злоупотреби, не се признават направени вече разходи от общинските бюджети и се налагат финансови корекции. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама