Палят огъня на Яворовите дни в Чирпан

08:37, 13 яну 16 / Култура 25 227 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Две големи български поетеси  Елка Няголова и Аксиния Михайлова ще запалят днес огъня на традиционните Яворови дни в  Чирпан. Традиционно те се откриват на рождения  ден на поета и тази година за 48-ми път ще съберат стотици негови почитатели в родния му град.

Огънят на поезията ще лумне в жертвеника пред бюста в двора на родната му къща в 17 часа. След това ще бъде отнесен до градския парк от деца-носители на награди от годишните рецитаторски конкурси. Тук ще започнат и тържествата, посветени на 138-годишнината от рождението на Яворов.

В тържествената Яворова вечере ще се включат поетите Аксиния Михайлова, Бойко Ламбовски, Георги Николов, Елка Няголова, Мартин Спасов и формация „Хармония“ при Народно читалище „П. К. Яворов 1876“.

Дискусия на тема „Как да четем днес Яворовите жестове от поезията му“ с участието на проф. Михаил Неделчев и доц. Димитър Михайлов ще се проведе утре в къщата-музей „П.К. Яворов“.

В галерия „Петко Данчов-Зографина ще отвори врати изложба с живописни платна „Докосване“ на художника Владимир Кондарев, а любителите на театъра ще могат да се насладят на моноспектакъла „Пътят към Афродита“ на актрисата Бойка Велкова със специалното участие на Тедосий Спасов.

На финала на празниците ще бъдат обявени резултатите от образователната игра “Опознай Музейна експозиция – къща “Пейо К. Яворов”, от Националния литературен конкурс “И ти си в мене – ти, родино моя” и конкурса за рисунка “Недорисуван свят.

Вечер с творчеството поетесата Виолета Христова и музиката на цигуларката Цветина Илиева ще закрие празниците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама