53 социални услуги предлага Община Варна

07:39, 13 яну 16 25 421 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
53 социални услуги, от които 30 държавно-делегирана дейност, а останалите финансирани от местния бюджет, предлага Община Варна. 24 от тях са предназначени за деца и младежи, а другите 29 – за възрастни. 13,2 млн. лв. е бюджетът на социалната програма за миналата година, отчете Таня Василева, началник-отдел "Социални услуги и проекти" в общината.

Тя направи презентация на новите услуги, разкрити през 2015 година. Сред тях е и Дневният център за възрастни хора с увреждания в бл. 67 на кв. Чайка. В момента той се ползва от 17 души, които получават комплекс от социални услуги, създаващи условия за цялостно обслужване на потребителите през деня: храна, задоволяване на ежедневни, здравни и рехабилитационните потребности, организация на свободното време.

Комплексът за социални услуги за деца и младежи обединява в едно звено осемте центъра за настаняване от семеен тип. Къщичките, които се намират в кварталите Владиславово, Изгрев и село Тополи, бяха изградени по Оперативна програма "Регионално развитие". В тях в момента са настанени деца и младежи от 3 до 29 години, изведени от различни институции в страната, като живеят в близка до семейната среда, с индивидуални планове за развитие на всяко дете.

"Детски кът за развитие" – Център за психологическа подкрепа за деца и семейства, е още една иновативна здравно-социална услуга, която помага на деца и юноши с проблеми в психичното развитие и води до намаляване на рисковете, водещи до социалното им изключване и изолация. 

Работа започна и Център за социална интеграция и рехабилитация на жени, жертви на насилие и трафик с капацитет 20 места.

Новият проект "Приеми ме 2015" по ОП "Развитие на човешките ресурси" допълва и надгражда проекта "И аз имам семейство", по който Община Варна е сред 82-те общини, одобрени като партньор на беницифиента - Агенцията за социално подпомагане. Целта е помощ и подкрепа на приемните родители, с акцент поставен към развитието на специализираната приемна грижа за деца с увреждания, за жертви на насилие или трафик. Специален фокус се поставя върху настаняването на деца до 3-годишна възраст, както и на мерките, насочени към повишаване на качеството на приемната грижа чрез осъществяване на мониторинг.

Предстои разработване на стратегия за социалните услуги за 2016-2020 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама