Кметът на Созопол разтревожен от ало измамниците, действащи с цинично бездушие

07:32, 13 яну 16 25 314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Созополският кмет Панайот Рейзи е силно разтревожен от телефонните измами в морския град. Зачестилите престъпления от този вид толкова са го притеснили, че той направи специално обръщение към своите съграждани, публикувано в сайта на местната Община.

„Обръщам се към вас с тревога и загриженост заради зачестилите случаи в Созопол на прояви на т.нар. „ало измамници”. Престъпниците насочват своето внимание най-вече към възрастни и самотноживеещи наши съграждани, като използват тяхната безпомощност, за да ги изплашат, манипулират и ограбят – пише Рейзи в депешата и продължава - С бездушие, граничещо с цинизъм, „ало измамниците” съобщават трагични или новини за най-близките в семейството. Разчитат на привързаността на възрастните хора и липсата на адекватна реакция от тяхна страна, за да ги травматизират, изплашат и да им вземат спестяванията под формата на помощ за техния пострадал близък.

Созополският кмет апелира възрастните си съграждани да не се поддават на подобни телефонни обаждания. Той ги съветва, ако станат обект на такова обаждане, първо да звъннат на своите близки, да се обадят на полицията, да потърсят съвет от съсед или приятел.

„Ако се налага, нека да се обадят и лично на мен“ – изразява готовността си за съдействие Рейзи.

Той се обръща и към банковите служители в Созопол, като ги съветва да бъдат много внимателни, когато възрастни хора теглят големи суми.

„Живеем в трудни времена и подобни престъпления към най-уязвимите в нашето общество трябва да ни накарат да бъдем съпричастни и да помагаме. Нека всички бъдем много внимателни и при необходимост да помогнем. Нека заедно се преборим с това престъпление“, завършва Панайот Рейзи.

Телефонните измами в последно време изживяват нещо като ренесанс. В Бургас и областта почти всеки ден възрастни хора се хващат на въдицата на мошениците и „изгарят“ с големи суми пари. От Областната дирекция на МВР предупреждават хората да бъдат особено предпазливи, когато получат обаждане от непознат по телефона, и да проверяват достоверността на заявеното от отсрещната страна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама