Показват безплатно два български филма в Търговище

07:23, 13 яну 16 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Безплатни прожекции на два български филма ще има днес в Търговище. Поводът е Денят на българското кино, а организатори на събитието са местното кино и читалището.

От 14 часа в залата за кафе-театър ще бъде показан филмът "Съдилището" на Стефан Командарев с участието на Асен Блатечки, Васил Василев-Зуека, Параскева Джукелова, Христо Мутафчиев и др. Лентата е копродукция на България, Германия, Хърватия и Македония. През миналата година филмът спечели голямата награда "Златна роза" на едноименния фестивал, а Асен Блатечки - наградата за най-добра мъжка роля. "Съдилището" беше и сред 80-те предложения за наградата “Оскар” за най-добър чуждоезичен филм.

Освен това зрителите ще могат да гледат и филмът „Урок“, който ще се прожектира от 17  часа. Главните роли във филма са поверени на Маргарита Гошева  и Иван Бърнев. Сюжетът на лентата разказва за учителка по английски език, която обира банка, защото в противен случай ще й вземат апартамента. Интересното е, че историята е вдъхновена от случая преди няколко години, когато учителка действително извърши банков обир в Плевен.

Днес на много места в страната ще има безплатни прожекции посветени на деня на българското кино. Датата е свързана с 1915 година, когато на 13 януари в столичното кино "Модерен театър" се е състояла премиерата на първия български игрален филм "Българан е галант" на родоначалника на българското кино - режисьорът Васил Гендов. В немия черно-бял филм, разказващ за любовните неволи на бонвивана Българан, Васил Гендов е също сценарист и изпълнител на главната роля.

По повод 90-годишнината от тази дата, през 2005 година, по инициатива на Националния филмов център, 13 януари е обявен с Държавен указ за професионален празник на работещите в българското кино.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама