Президентът похвали бургаски математик, победил всички на олимпиада в Русия

20:04, 12 яну 16 25 546 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Президентът Росен Плевнелиев похвали лично бургаския ученик Стефан Иванов, който стана абсолютен първенец сред всички състезатели на Международната олимпиада по астрономия в Русия. Възпитаникът на ПМГ „Акад. Н. Обрешков“ в Бургас бе сред гостите на Петата годишна среща на българските олимпийски отбори по природни науки, чийто домакин бе държавният глава.

„Вашите победи трасират пътя на една България на бъдещето със своето ново талантливо поколение, което успява и е подготвено за новите предизвикателства. Вие сте бъдещите лидери на България“, подчерта президентът Плевнелиев. Според него само с помощта на млади и талантливи хора България може да стане водеща в региона в областта на иновациите, информационните и телекомуникационните технологии, в бизнеса, в предприемачеството.

Държавният глава отчете постигнатите от младите таланти на България нови успехи през 2015 г. на престижни състезания по математика, информатика, химия, биология, астрономия, физика и лингвистика. Олимпийците донесоха на България 68 медала и 6 почетни грамоти. В абсолютната класация за всички времена на най-старото международно състезание по математика България е сред първите 6 страни. Класирането на отбора по информатика през 2014 г. година на олимпиадата в Тайван изведе страната на първо място в Европейския съюз и на 5 място във вечното класиране на олимпиади по информатика.

Стефан Иванов завоюва златен медал от Международна олимпиада по астрономия, която се проведе между 15 и 23 октомври 2015 г. в град Казан, Русия. Той е ученик в IX клас на Природоматематическата гимназия в Бургас и астрологията е неговата страст. На състезанието отлично се представя и целият български отбор, който се завръща с още два сребърни и един бронзов медал.

Младежът не за първи път представя достойно школата по астрономия и астрофизика към ПМГ у нас и по света. Тя е основана през 2010 г. и оттогава развива интереса на учениците в областта на астрономията. В програмата ѝ влиза подготовка за Националната олимпиада по астрономия и обучение за реална работа с телескопи и наблюдателни данни. След пет години на усърдна работа, школата се налага като една от най-успешните в България. Общо шест нейни ученици са достигали до разширения състав на Националния отбор по астрономия, а двама от тях и до международна олимпиада.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама