За пръв път жена оглави Русенския университет – проф. Велизара Пенчева е новият ректор на ВУЗ-а

19:16, 12 яну 16 25 1104 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За пръв път жена оглави Русенския университет – новоизбраният ректор е проф. Велизара Пенчева. Както вече писахме, днес, 12 януари, се проведоха избори за нов ректор, тъй като вторият и последен по закон мандат на чл. кор. проф. д-р д.т.н. Христо Белоев изтече.

Кандидатите за поста бяха четирима, като за пръв път сред тях имаше и жена – проф. Пенчева. Останалите бяха проф. Михаил Илиев, проф. Красимир Ениманев и проф. Росен Иванов.

Проф. д-р Пенчева получи подкрепа от 138 гласа и стана първата жена  - ректор в 70-годишната история на висшето училище.

„Съзнавам, че няма да е лесно и че отговорността е изключително висока, но съм сигурна, че заедно ще постигаме повече успехи”, каза тя минути след като бяха обявени резултатите.

В заседанието на Общото събрание на висшето училище се включиха 261 представители на академичната общност.

Новият председател на Общото събрание е досегашният ректор чл.-кор. проф. Христо Белоев, за когото гласуваха 212 делегати, а негов заместник е доц. д-р Анелия Манукова, събрала 241 гласа. Председател на Контролния съвет в новия мандат е проф. д-р Владимир Хвърчилков, избран на поста с 219 от гласовете на участниците в заседанието. Членовете на Общото събрание на Русенския университет решиха още, че новият Академичен съвет ще се състои от 45 души, а Контролният ще има 11 членове.

В началото на заседанието досегашният ректор, чл.-кор. проф. Христо Белоев, направи отчет за работата през втория си управленски мандат, като акцентира върху израстването на академичния състав, задълбочаването на международното сътрудничество, разпознаваемостта на университета и обновяването на материалната база.

Четиримата кандидати за ръководния пост на Русенския университет, проф. д-р Михаил Илиев, проф. д-р Росен Иванов, проф. д-р Велизара Пенчева и проф. дн Красимир Ениманев, представиха платформите си и отговаряха на въпроси от залата, свързани с бъдещето на висшето училище.

В процедурата по гласуването, която продължи час и половина, всеки трябваше да пусне четири бюлетини за всеки един от изборите – ректор, председател на Общото събрание, зам.-председател на Общото събрание и председател на Контролния съвет. След преброяването на бюлетините се оказа, че за проф. д-р Михаил Илиев са гласували 79 от участниците в заседанието, за проф. д-р Росен Иванов – 31, а за проф. дн Красимир Ениманев – 9.

Церемонията по официалното встъпване в длъжност на новия ректор на Русенския университет ще се състои утре, 13 януари 2015, от 11 часа.

Проф. Велизара Пенчева беше част от екипа на чл. кор. Белоев и в двата му мандата, като за последно заемаше позицията зам.-ректор по развитие, координация и прдължаващо обучение. Завършила е Математическата гимназия във Враца, след което става възпитаник на Русенския университет в специалност „Автомобилен транспорт, трактори и кари“.

Година и половина след дипломирането си специализира приложна математика в Техническия университет в София. През 1980 г. тя се връща в Русенския университет „Ангел Кънчев“ първо като асистент по математика във Факултета за чуждестранни студенти, на който по-късно става зам.-декан.

Професионалният й път минава през Катедра „Транспорт“, където е съсредоточена научната й работа. Там тя защитава докторска степен, а по-късно става доцент и професор. Оттогава до днес проф. Пенчева работи в Катедрата. Била е и неин ръководител.

Преподава по дисциплини, свързани с превозната дейност в транспорта, технологиите на превозване, логистиката, иновации в транспорта и транспортните системи, взаимодействие на видовете транспорт. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама