Чочо Попйорданов с посмъртен "Икар"

17:52, 12 яну 16 / Култура 25 273 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Чочо Попйорданов, който ни напусна през 2013 г., посмъртно ще бъде удостоен с „Икар“ за чест и достойнство от Съюза на българските артисти, стана ясно днес.

На пресконференция бяха обявени и номинациите. Александър Хаджиангелов, Леонид Йовчев и Стоян Радев са тримата актьори, номинирани за престижното театрално отличие „Икар“ за 2016 година, обяви Съюзът на артистите в Българи (САБ).

Наградите се връчват всяка година в Световния ден на театъра. Отличието се присъжда за принос в театралното изкуство, като те са разделени в различни категории.

Тази година за водеща женска роля ще се състезават Анастасия Лютова за Лив Щайн в „Лив Щайн“ от Нино Харатишвили, Гергана Змийчарова за Жана Д'Арк в „ Жана Д'Арк” и Луиза Григорова за Евридика в „Евридика в подземния свят“.

В категорията за поддържаща женска роля за статуетката ще се борят Весела Бабинова за Лоре Левин в „Лив Щайн“, Касиел Ноа Ашер, Красимира Кузманова, Лилия Маравиля и Стефка Янорова за ролите им в „Театър, любов моя“ и Радина Кърджилова за Инна в „Мърлин Мърло“.

За престижната статуетка в категория дебют номинирани са Ангел Калев и Любомир Желев за „Семейство Замза“, Боряна Братоева и Мила Люцканова в „Сестри Палавееви“, Мартиан Табаков за авторска музика и изпълнение на живо в „Росмерсхолм“ и Стелиан Радев за ролята му в „Дневник на един луд“.

Наградите „Икар“ се връчват още за режисура, майсторско техническо осъществяване, сценография, музика, критически и драматургичен текст.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама