Манолова препита петимата мераклии да ѝ станат дясна ръка

17:10, 12 яну 16 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Петимата кандидати за заместник на омбудсмана представиха силните си страни на публично изслушване в сградата на институцията. Те бяха категорични, че ще защитават твърдо гражданските права. Бъдещата им роля като зам.-омбудсман, какви трудности и рискове биха се появили пред тях, изпълнявайки длъжността, специфичните знания и умения на кандидатите, конкретни примери за случаи, при които са се справили с граждански проблем, както и реакцията им при ситуация, при която е оказан неправомерен натиск, бяха сред въпросите, на които те отговаряха пред комисия, която решава кой от тях да бъде предложен пред парламента за заемането на длъжността.

„Дългогодишната ми работа в гражданския сектор са ми помогнали да се запозная с проблемите на хората“, каза Айсун Авджиев, който е предложен от фондацията „Партньори – България“. Той изтъкна работата на терен, която е от съществено значение за решаване на проблемите на хората.

„Ще се ръководя единствено от идеята, че всеки български гражданин има еднакви права“, каза той. Авджиев ще работи за завръщането на доверието към институцията, за утвърждаването на европейските ценности, за правата и за защитата на гражданите. За него водещи са моралът, безпристрастността, независимостта, защитата на най-добрия интерес на гражданите.

„От 2007 г. съм в неправителствения сектор. Работата ми ме задоволява като възможност да помагам на хората“, каза Анжелика Цокова, която е номинирана от гражданското движение „ДНЕС“ и гражданското движение „ДНЕС“ - Общество срещу произвола. По нейните думи основната мотивация, с която е започнала работа в неправителствения сектор, е невъзможността на гражданите да стигнат до институциите и нарушеният диалог между двете страни. За нея е важно да има равен достъп до информация и до възможност за комуникация с институциите.

Като зам.-омбудсман тя ще търси баланса между закона и справедливостта, готова да води и борба за това. Работата й ще е насочена към чуваемост на гласа на гражданите, дори във форматирането и промяната на законите, отбеляза Цокова. Тя ще работи и с уязвимите групи, които според нея да бъдат полезни на други хора с проблеми.

„Основната функция на омбудсмана е да защитава правата на хората и интересите на обществото“, припомни Деница Димитрова, която е предложение на Националната мрежа за децата. Затова тя смята, че омбудсманът трябва да достига до колкото се може повече хора в повече населени места. Тя допълни, че е попадала на случаи с ужасна несправедливост, които се е стремяла да реши.

Политиките за хората с увреждания да се правят с участието на гражданите, иска Димитрова. Достъпът на децата до училищното образование, ще бъде сред акцентите й на работа, каза тя, давайки пример за дете с ограничен интелект, което не е било допуснато до училище. Димитрова ще се заеме и с достъпа до работно място на хора с увреждания. При избора й за зам.-омбудсман, тя ще се включи и в борбата с монополите

„Корупцията нарушава цяла плеяда от граждански права“. Това каза номинираната от Асоциацията „Прозрачност без граници“ Диана Ковачева, която ще се бори за чиста среда без корупция, ако бъде заместник на омбудсмана. Кандидатът отбеляза, че проявява траен интерес към въпросите, свързани със защита на човешките права. По нейните думи е важно сътрудничеството на омбудсмана с другите институции.

Геноцид, агресия, военни престъпления са сред случаите, с които тя се е занимавала. Ковачева ще работи за недопускане на дискриминация, за правата на децата, както и за правата, свързани с тежки системни нарушения. Според нея електронното правосъдие ще доведе до прозрачност и ще повлияе на търсенето на гражданските правата от хората. Ковачева каза още, че като зам.-омбудсман ще работи последователно и открито, прозрачно и безпристрастно.

Хусеин Исмаил, който е предложен от Съюза на слепите в България, ще защитава главно хората с увреждания като зам.-омбудсман. Исмаил ще разшири контактите на институцията с други институции чрез досегашната си работа с мрежа от организации.

Като акцент в работата си той изтъкна разрешаване на проблемите на хората с увреждания и другите уязвими групи, като децата и възрастните хора. Той иска да се инициират публични дискусии за концепцията за медицинската експертиза, от където тръгват много от проблемите на хората с увреждания.

Припомняме, че петимата кандидати за заместник на омбудсмана са избрани от Мая Манолова измежду девет кандидатури, постъпили до 2 декември 2015 г. в институцията. Още през месец декември омбудсманът внесе в парламента процедура по тяхното обсъждане. На 18 декември председателят на Народното събрание Цецка Цачева върна кандидатурите, искайки да бъде предложен един кандидат за заемането на длъжността, в резултат на което беше образувано и публичното им изслушване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама