Фондация „Миньо Балкански" открива под Сините камъни център за извънкласно обучение

16:59, 12 яну 16 25 418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Световноизвестният физик проф. Минко Балкански представи днес пред кмета на Община Сливен Стефан Радев дейността на фондацията си.  Той посочи, че организацията му се занимава с откриване на талантливи български ученици в сферата на математиката, физиката и информатиката. Подпомага ги в обучението им в най-престижните висши училища и университети във Франция и света, като издръжката им се поема от Фондация „Миньо Балкански".

„Имам идея да открия в Сливен център за обучение на ученици, но не в класна, а в извънкласна форма", каза проф. Балкански. „Надявам се да постигнем голям социален ефект и децата от всички населени места в областта да имат възможност да се събират на едно място и да изградят приятелства", каза още той.

„Радвам се, че сте в Сливен не само като гост, но и като човек, който търси възможност за развитие и съвместна работа с общинското ръководство и РИО - Сливен. Провокирането на интерес в децата е изключително важно и аз съм щастлив, че сливенските ученици ще имат възможността чрез вашите кръжоци да направят по-плавен преход от ученическите скамейки към обществения живот", каза кметът Радев.

По време на срещата бяха обсъдени още възможностите за обучение на преподаватели по програми на Фондация „Миньо Балкански", както и подпомагане на културния живот в община Сливен. В кметството, проф. Балкански беше придружен от директора на РИО – Сливен Бисерка Василева – Михалева и Ангел Ангелов – представител на Фондация „Миньо Балкански".

Пpoф. Минко Бaлкaнcки е роден през 1928 г. в с. Оряховица, община Стара Загора. Живee и paбoти във Фpaнция, къдeтo oт дълги гoдини pъкoвoди лaбopaтopия пo физикa нa твъpдoтo тялo. В нeя cпeциaлизиpaт yчeни oт цял cвят. Пoчeтeн пpoфecop e нa yнивepcитeтa "Мapия и Пиep Кюpи" в Пapиж, пpeпoдaвa в Кaлифopния, члeн e нa Индийcкaтa aкaдeмия нa нayкитe. Той е един от най-известните учени в областта на физиката в световен мащаб и от най-големите дарители на българското образование. Чрез своята дарителска дейност проф. Балкански е оборудвал над 130 компютърни кабинета в България, като от 2009 г. ПМГ „Добри Чинтулов" - Сливен е сред училищата, които са получили подобно дарение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама