"Ислямска държава" фалшифицира Корана, обяви главният мюфтия

15:47, 12 яну 16 / Политика 25 431 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Ислямска държава" фалшифицира текстовете на Корана, с което легитимира военните си действия сред своите привърженици. Това каза главният мюфтия на България Мустафа Хаджи по време на академичната си лекция, която изнесе в големия салон на Българската академия на науките (БАН). Той представи критичен анализ за „Методологичните и доктринални проблеми в идеологията на „Ислямска държава”, предаде репортер на София Topnovini.bg.

По думите му е недопустимо смесването на текстове от Корана с други, каквито и да са те.

"Това не е теологичен подход, а поведение, което неправомерно поставя воюването и божествената милост в равностойно положение", обяви Хаджи.

Според него явлението "Ислямска държава" (ИД) е успяло да ангажира вниманието на доста изследователи и анализатори в световен мащаб.

По думите му изглеждало, че действията на членовете на тази организация имали за цел да убедят човечеството, че ислямът бил войнствена религия, чиито последователи са фанатизирани воини, заели се да разпространят своята вяра и закон чрез сила.

"Видимо е също, че тези хора успяват да постигнат целите си чрез издевателства, които вършат, и в които хората може би намират все повече основания да се отнасят с недоверие към исляма и мюсюлманите", поясни Хаджи.

В заключение той отбеляза, че нормативните учения на исляма са в разрез с идеологията на ИД, която методологически била базирана на селективност, непоследователност и фалшификации.

"Идеите, с които се представя ИД, не са базирани на автентичните доктрини на ислям, а на някои средновековни концепции, повлияни от социополитически особености на времето и създадени в контекста на концепцията за териториално разделение на света и междурелигиозни войни", категоричен е Мустафа Хаджи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама