Окончателно: Граничният полицай, премазал бебето в Крушевец, ще лежи 7 години в затвора

15:07, 12 яну 16 25 284 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Върховния касационен съд (ВКС) потвърди лишаването от свобода за срок от 7 години на граничния полицай Костадин Стоянов, с което остави в сила решението на Апелативния съд в Бургас.

През август Бургаският апелативен съд реши да намали присъдата на Костадин Стоянов от единадесет на седем години лишаване от свобода. Той бе обвиняем затова, че на 11 септември 2014 г., след употреба на алкохол и канабис, прегази 11-месечното бебе Красимира на тротоара в созополското село Крушевец. Граничарят бе признат за невинен по обвинението, че е блъснал детето на пешеходна пътека, каквато бе първоначалната версия.

Съдът намали и наложеното на граничния полицай наказание - лишаване от право да управлява моторно превозно средство, от тринадесет на девет години. Решаващо за Апелативния съд да намали наказанието е, че Стоянов е употребил алкохол малко над границата на допустимата норма, а именно 0,58 промила при допустима концентрация от 0,5.

Делото пред ВКС е образувано по жалби на подсъдимия Костадин Стоянов и частните обвинители Красимир Кънев и Нонка Борисова (родители на жертвата – 11-месечната Красимира Кънева). Съдът не приема доводите в жалбата на частните обвинители за нарушение на закона, според които "неправилно част от отегчаващите вината обстоятелства са ценени от въззивния съд като такива, включени в квалифициращото обстоятелство особено тежък случай".

Според съдебния състав законосъобразни и правилни са изводите за наличието в случая на квалифициращите обстоятелства "пияно състояние" и "след употреба на наркотични вещества", които сочат на квалифициращия признак "особено тежък случай".

При проверката на атакуваното решение ВКС не е констатирало наличието на сочените в касационната жалба на подсъдимия Костадин Стоянов съществени процесуални нарушения и нарушения на закона. При последващия изключително подробен анализ въззивният съд е стигнал до изводи по фактите като тези, приети за установени при постановяване на първоинстанционната присъда. Особено внимание е отделено на квалифициращите обстоятелства – "пияно състояние и употреба на наркотично вещество".

"Законът е приложен правилно. Неоснователно е оплакването за явна несправедливост на наказанието. Правилен е изводът на въззивния съд, че степента на обществената опасност на подсъдимия е по-висока, с оглед на вменените му задължения по контрол на спазването на законите в качеството му на служител на МВР", се казва още в решението на висшите магистрати. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама