Пловдив първи започва да усвоява милионите по ОП "Региони в растеж"

14:10, 12 яну 16 25 335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пловдив е с одобрена инвестиционна програма по "Региони в растеж”, оповести кметът Иван Тотев. Решението на управляващия орган е от 4 януари, тази година, а по програмата градът, както Пловдив Topnovini.bg писа, получава 81 милиона лева.

"Това дава възможност на Пловдив първи да започне да усвоява европейските средства,  като целта е много по-рано от 2018 година да успеем с изпълнението на програмата”, поясни градоначалникът.

По думите му, очакванията на общинската администрация са до месец май да има вече сключени договори за 50% от изготвените проекти по оперативната програма.

Парите за Пловдив по "Региони в растеж” се влагат основно в проектите от трите зони за въдействие на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие (ИПГВР). 18 милиона са предназначени за енергийна ефективност, 24 милиона – за градска среда, 16.8 милиона за зоните с потенциал за икономическо развитие, 15.9 милиона – за образователната структура и 5.3 милиона за социалната инфраструктура.

"Идеята е, трите зони за въздействие на ИПГВР – социалната, обхващаща централната част, икономическата – в Гладно поле и обществената – в района на Централна гара, да се разширяват така, че в следващите 20 години да покрият периметъра на целия град”, коментира Тотев.

Кметът разказа, че Пловдив е избран в конкуренция  сред  39 града, като 9 от тях са представили готови инвестиционни програми.

"Градът ни беше избран, защото успя да докаже промяната, която ще се случи с изпълнението на проектите”, категоричен беше той.

Средствата ще бъдат инвестирани в благоустрояване, рехабилитация, реконструкция на улична инфраструктура, облагородяване на междублокови пространства, саниране на детски градини и училища, работа по новата визия на предгаровия площад и кв. "Гладно поле".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама