Съдът отмени освобождаването на следователя Петьо Петров от системата

13:17, 12 яну 16 25 292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Върховният административен съд (ВАС) отмени освобождаването от системата на бившия шеф на Стличното следствие Петьо Петров. Според съдийския състав Висшият съдебен съвет (ВСС) е бил длъжен да изчака с решението си до окончателното произнасяне на съда, който да определи дали отказът на съвета да образува дисциплинарно дело срещу Петров по жалбата на министъра на правосъдието е законен, съобщава специализираният сайт „Правен свят“.

Върховният касационен съд (ВКС) окончателно оправда на 3 февруари 2015 г. съдия Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов по делото за подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев. Според ВКС делото е емблематичен пример за провокация към подуп, която е осъществена от следователя Петьо Петров, който е бил основен свидетел срещу тримата, припомня сайтът.

Петров подава молба за напускане на системата на 5 март 2015 г., но ВСС отлага разглеждането й. Петленен състав на съвета внася предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу него, позовавайки се на решението на ВКС. Повечето от членовете на ВСС обаче отказват да образуват такова производство, защото според тях давностният срок е изтекъл, тъй като медиите са писали по-рано за това. Според други от кадровците сроковете започват да текат от окончателното произнасяне на ВКС.

Оставката на Петров е гласувана с едномесечно предизвестие от ВСС на 5 април 2015 г. Същият месец тогавашният правосъден министър Христо Иванов внася предложение за образуване на дисциплинарка срещу следователя. Тогава мнозинството на ВСС отново отказва да я образува със същия мотив, а министърът обжалва и отказа за дисциплинарно производство и решението за освобождаването на Петров.

ВАС отмени през месец юли 2015 г. отказа на кадровците да образуват дисциплинарка. Според съсдът ВСС е бил длъжен да образува такова производство срещу Петров. Преписката е върната в съвета, а членовете му са образували дисциплинарно дело. То обаче е спряно до окнчателното произнасяне на съда за освобождаването на Петьо Петров от системата.

В решението си от 11 януари 2016 г. тричленният състав на ВАС изтъква, че предложението за образуване на дисциплинарно производство на подал оставка магистрат, е пречка въпреки отказа на ВСС да започне такова, когато този отказ не е влязъл в сила, пише още „Правен свят“.

Сред аргументите на ВАС от една страна е решението на ВКС по делото за подкуп. Административняит съд смята, че идеята за даване на подкуп не е възникнала самостоятелно при всеки един от подсъдимите, а е била имплантирана от свидетеля Петьо Петров. Неговото поведение е било последователно и целенасочено, докато е изпълнявал предварително разработен план и стратегия за протичане на срещите с участие на служители от МВР и ДАНС.

„Преценката за провокация към подкуп не е била изградена единствено върху факта за проявената активност на Петров при първоначалните контакти, но и с оглед на цялостното му поведение, разгледано в неговата последователност и връзка с това на подсъдимите (като) внимателно са обсъдени всички аспекти относно причините за започване на операцията, начина на провеждането й, респ. характера и степента на участие на свид. Петров и службите, под чийто контрол и инструкции е действал, разкривайки действителната картина на разследване, което се отклонява от принципите на законност и справедливост", се казва в аргументите на съда.

ВАС се позовава на чл. 117 от Конституцията, според който съдебната власт е независима при осъществяване на своите функции съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите се подчиняват само на закона. А според чл. 16, ал.1 от ЗСВ Висшият съдебен съвет е постоянно действащ орган, който представлява съдебната власт и осигурява нейната независимост.

ВАС приема, че Висшият съдебен съвет е нарушил забраната по чл. 166, ал. 3 ЗСВ (Съдия, прокурор или следовател не може да бъде освободен от длъжност по чл. 165, ал. 1, т. 2, ако срещу него е образувано дисциплинарно производство, до приключване на производството) и отменя отказа на съвета.

ВАС връща преписката на ВСС с указание да приключи дисциплинарното производство срещу Петьо Петров, ако съветът образува такова в изпълнение на определението на ВАС от юли 2015 г. или производството по предложението на министъра на правосъдието за налагане на дисциплинарно наказание на следователя бъде финализирано с окончателен и необжалваем отказ за образуване. Решението не е окончателно, то може да бъде обжалвано пред петчленен състав в 14-дневен срок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама