У нас се укрива палестинец с доживотна присъда, избягал от затвор в Израел

12:53, 12 яну 16 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Израел е подал молба до българските власти за екстрадиция на палестинския гражданин Омар Зайед, който се издирва от израелските съдебни власти за доизтърпяване на остатъка от наложеното му наказание „доживотен затвор“, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Присъдата му е издадена от съда в Йерусалим на 23 декември 1986 г.

Престъплението, за което лицето е било осъдено и се издирва, е убийство. Палестинецът е осъден на доживотен затвор за това, че на 15 ноември 1986 г., в съучастие с други две лица, умишлено причинили смъртта на Елияху Амеди.

След като на 23 декември 1986 г. присъдата е влязла в сила, Зайед е настанен в затвора Аялон. На 26 април 1990 г. той е хоспитализиран в болница във Витлеем. На 21 май 1990 г. Зайед се е възползвал от обстоятелствата, като е осъществил бягство, и оттогава се е укривал.

От 15 ноември 2012 г. Зайед има разрешение за пребиваване в България и му е предоставена карта на чужденец.

Израелските власти са дали гаранции на българските съдебни власти, че ако Зайед бъде екстрадиран в Израел, той няма да бъде обект на насилие, мъчения или жестоко, нехуманно или унизително наказание.

Правата на палестинеца във връзка с наказателното производство, водено срещу него, и изпълнението на наложеното му наказание, щели да бъдат гарантирани в съответствие с изискванията на международното право.

Молбата за екстрадиция ще бъде внесена в Софийски градски съд, който следва да я разгледа в открито съдебно заседание и да се произнесе с решение за екстрадиране или отказ да бъде екстрадирано лицето.

До настоящия момент Омар Зайед не е намерен от столичната полиция, тъй като информацията е, че е живял в София. Обявен е за общодържавно издирване, което продължава.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама