Унгарски творци гостуват в Сливен чрез изложба

12:36, 12 яну 16 25 453 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изложба "Мажарофф", представяща унгарски творци, удостоени с едноименната награда, ще бъде открита тази вечер от 17 ч., в къща "Добрович", бул. "Цар Освободител", 13.

 Д-р Мария Николаева, вдовица на художника Миклош Мажарофф, е един от ентусиазираните поддръжници на приложното изкуство на град Мишколц. Двамата съпрузи от български произход се заселват в този град в Северна Унгария и стават важни участници в художествения му живот, като същевременно запазват тясна връзка с родината си.

Д-р Мария Николаева, поддържала художника през целия му живот, е разбрала и от примера на съпруга си, колко е трудно за един млад художник да си пробие път и колко много препятствия трябва да преодолее. Това й е дало вдъхновение да основе преди седем години фондация на името на съпруга си, която всяка година подпомага по един млад талантлив творец, който е от Мишколц или е свързан с този град.

Наградата се присъжда всяка година на 22 януари, в Деня на унгарската култура, в Галерия-музей Мишколц. Музеят не само предоставя място за присъждането на наградата, а подкрепя както самата фондация, така и наградените млади художници, като им осигурява възможност за изложба в годината след награждаването им. Днес наградата „Мажарофф“ се счита за престижна инициатива не само в Мишколц, но и в цяла Унгария.

От 2009 година насам с наградата „Мажарофф“ са били удостоени следните художници: Роберт Батко (2009), Акош Банки (2010), Роберт Шютьо (2011), Ренато Чабаи (2012), Рудолф Силади (2013), Борбала Сани (2014). Тази година престижната награда е присъдена на Кинга Хорват.

Настоящата изложба представя не само младите талантливи художници, получили наградата, но едновременно с това изразява и почитание пред вдовицата на художника, д-р Мария Николаева, за нейното учредяване и досегашната й подкрепа.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама