АБВ с остра критика срещу премиера и Бъчварова заради двете убийства в София

12:36, 12 яну 16 / Политика 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
АБВ започват дебати за президентските избори под мотото "Президентът лидер или придатък". Това съобщи на пресконференция заместник-председателят на партията Румен Петков, предаде репортер на София Topnovini.bg.

"Ще започна със съболезнования към загиналите от атентата в Турция. Освен големият старт на политическия сезон с началото на парламентарната сесия, ние имаме две ключови задачи - предстоящите президентски избори през ноември и отчет на работата на партията. Стартираме президентски дебати, като искаме чрез тях да привлечем вниманието на българските граждани върху същността на президентския избор. Стартираме и пълния цикъл отчети и избори, който ще приключи към април", обясни Петков.

Той уточни, че ще разчитат и на разговори за проблемите в изборното законодателство. Не подмина и темата с двете убийства в София от последните дни.

"Безспорно тези брутални убийства няма как да не предизвикат смущения и тревога. Това са две брутални убийства, които са обект на анализи и журналистически коментари. Министър-председателят счита ли, че в тази ситуация е нормално от страната да отсъстват ресорният министър и главният секретар", добави още той и продължи на тема съдебна реформа.

"За нас е непонятен воят на Христо Иванов и г-н Радан относно промените в Конституцията. Да прочетат актуализираната стратегия за съдебна реформа. Там има два текста - разделянето на ВСС и гарантиране на политическо невмешателство в органите на съдебната власт. Да търчиш по посолствата и да клепеш собствената си държава - сигурно е някаква форма на съществуване", каза още Румен Петков.

Председателят на парламентарната група на АБВ проф. Борислав Борисов, допълни, че две са нещата, постигнати през изминалата година - реалната реформа в пенсионната система и конституционните промени.

"Пенсионната система касае не само 2 милиона българи, но и всеки, който се труди или ще се труди в страната. Тя е най-пряко свързана с управлението на човешкия труд. Законодателните промени в пенсионната система са толкова сериозни, че ги определяме като реформиращи", подчерта проф. Борисов. 

За промените в Конституцията той уточни, че те дават правната основа за бъдещите изменения в съдебната система. 

"Имаме съмнения, че в здравеопазването ще може да се извърши реална реформа. Подходът е работа на парче", каза още Борисов. 

По думите му в образованието има първи положителни стъпки, но предстоят промени в Закона за висшето образование, където според него има положителни предложения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама