БНР с грандиозен концерт в памет на маестро Методи Матакиев

12:19, 12 яну 16 25 412 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Симфоничният оркестър и Смесеният хор на Българското национално радио ще почете незабравимия маестро Методи Матакиев с концерт от любими арии, дуети и хорове из опери на 15 януари 2016 г. от 19 ч. в столичната зала „България“, съобщават от медията. Диригент на симфониците е Григор Паликаров, а на хора Румен Райчев. Солисти ще са доказалите се на световните сцени сопраното Цветелина Василева и баритонът Кирил Манолов.

В програмата ще прозвучат части от оперите „Макбет“, „Набуко“, „Трубадур“ и „Аида“ от Джузепе Верди. Ще прозвучат и части от „Кармен“ на Жорж Бизе, от „Адриана Лекуврьор“ на Франческо Чилеа, от „Мантията“ на Джакомо Пучини. Публиката на мащабното музикално събитие ще се радва и на откъси от „Хованщина“ на Модест Мусоргски, от „Иван Сусанин“ на Михаил Глинка, от „Момчил“ на Любомир Пипков, от „Ла Вали“ на Алфредо Каталани, от „Тоска“ на Джакомо Пучини.

Концертът е посветен на диригента (1949-2010 г.), с голям принос в 53-годишната история на Смесения хор на БНР. За всички, които познаваха Методи Матакиев, маестрото остава в сърцата на хората като чудесен, отзивчив и талантлив български музикант, отличен познавач на човешкия глас и неговите възможности.

Многобройни са записите му в музикалния фонд на БНР. Репертоарът му включва 25 опери, кантати, оратории и симфонии. Записите включват „Лоенгрин“, „Тоска“, „Набуко“, „Реквием“ на Моцарт изпълнения на певците Дарина Такова, Никола Гюзелев, Калуди Калудов и др., арии и ансамбли, „Девета симфония“ на Бетовен, хорове из опери и акапелни творби.

„Казват, че Господ прибира рано при себе си любимите си хора. Е, и с теб така се случи! Тръгна нагоре, приятелю, когато най-много можеше и искаше да работиш. Толкова много музика имаше в теб, толкова много талант! Липсваш ми, но се надявам, че успешно дирижираш небесния оркестър! Никога и никой няма да те забрави!“, каза композиторът Стефан Димитров за приятеля си Методи Матакиев, с когото са били съхористи от хор „Бодра смяна“ и съученици в ДМУ и БДК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама