Съдът в Пловдив остави в ареста трима от перачите на пари

12:11, 12 яну 16 25 415 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пловдивският апелативен съд потвърди взетите от  Пловдивския окръжен съд мерки за неотклонение "Задържане под стража" на Владислав Кълвачев, Станко Илиев и Стоян Конджов.

Те са привлечени като обвиняеми за опит за изпиране на пари – престъпление по чл. 253 ал. 5 от Наказателния кодекс. 

Апелативният съд намери, че са налице всички предвидени в закона предпоставки, за да бъдат взети най – тежките мерки за неотклонение спрямо тях. Налице е обосновано предположение, че те са извършили деянието, в което са обвинени. Съдът прецени, че съществува реална опасност да се укрият и да извършат престъпление, ако спрямо тях бъде взета по-лека мярка. 

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Както Пловдив Topnovini.bg писа, след мащабна специализирана операция на  Прокуратурата, ДАНС и Полицията беше разкрита схема за пране на пари за над 2 милиона евро. От съвместната пресконференция на службите стана ясно, че участниците в измамата са проучвали различни чуждестранни дружества от ЕС, които боравят и разполагат със значителен брой финансови средства – милиони евро.

От фалшив имейл, идентичен с този на съответния управител или изпълнителен директор, са се изпращали нареждания до служители на съответните чуждестрани дружества да изплатят определени суми на предварително създадените за целта български търговски дружества, т.н кухи фирми. Според измамната схема, парите варират между 400 и 450 000 евро и е трябвало да бъдат изтеглени на няколко пъти от 10 банкови клона в България.

По схемата само за месец декември са изтеглени над 2 милиона евро, а благодарение на бързата мащабна опреация на Прокуратурата, Полицията и ДАНС в Пловдив е предотвратено изтичането на още 5 милиона евро.

Едно лице е обявено за национално издирване във връзка с разкритата мащабна операция.  Измамата е от типа „социално инженерство”, разясни Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

10 са ощетените чуждестранни фирми от 6 държави в ЕС, а броят на българските дружества, създадени специално заради схемата е 20.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама