Проф.Минко Балкански: Искам да възбудим интереса на българските деца към науката

11:52, 12 яну 16 25 409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българският учен професор Минко Балкански, който живее и работи във Франция, бе удостоен в Сливен с наградата “Софроний Врачански”.

За трета година РИО Сливен връчва тази награда. За отминалата година в категория „Спомоществовател на образованието” отличието се присъжда на проф. Минко Балкански, който днес бе гост в града под Сините камъни.

„Искам да възбудим интереса на българските деца към науката. Да има в България техници,инженери, научни работници, учители, защото българските университети произвеждат друг тип специалисти. Аз искам да възобновим интереса към науката”, обяви професорът преди да получи отличието, връчено му от директора на Регионалния инспекторат Бисерка Василева.

Професор Минко Балкански е учен от български произход, който живее и работи във Франция. Той е  най-големият спомоществовател на българското образование. Създал е програма за обучение на ученици по компютри в българските училища. Изградил е много компютърни кабинети в страната, включително и в Сливен. Той ежегодно приема в Париж на своя издръжка студенти по изкуства, архитектура, технологии и др. Провежда обучения на учители, директори и даровити деца. Възпитаник е на СОУ „Христо Ботев" в Нова Загора.

„Наградите се дават на учители и съм много горд да бъда в обществото на българските учители. Когато ме питат, защо идвам в България, отговарям, че именно обществото на българските учители ме кара да се чувствам добре, защото имаме еднаква цел - да възбудим интереса на децата към науката”, каза още проф. Балкански.

Директорът на СОУ „Христо Ботев” в Нова Загора Бойка Няголова в знак на благодарност връчи картина с топло послание към дарителя и вдъхновител проф. Минко Балкански.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама