Подписът на свидетел по делото срещу Пенгезов е използван в обществена поръчка, в която не е участвал

11:38, 12 яну 16 25 631 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Свидетел по делото срещу бившия председател на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов обяви, че подписът му е използван за документация за участие в обществена поръчка, при положение, че той не е кандидатствал по нея. Това обясни пред София topnovini.bg Румен Иванов, който ще бъде разпитан от съда днес във връзка с делото на Пенгезов.

Припомняме, че делото е за за злоупотреба с еврофондове. Подсъдими са още бившият председател на Военно-апелативния съд Петко Петков, неговият бивш заместник - полк. Владимир Димитров, бившият шеф на кабинета на премиера Пламен Орешарски и бивш ръководител на Оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК) Мария Дивизиева, както и Атина Мавридис, Петя Гергова, Людмил Симеонов и Крум Симеонов.

През 2008 г. Софийският апелативен съд спечели проект по ОПАК. По проекта бяха усвоени 500 000 лв., като по-голямата част от тях бяха за изготвянето на "Интегрирана информационна система за прозрачност във военните съдилища".

Изплащането на средствата беше отказано от експертите по оперативната програма, защото според тях усвояването на парите не е станало с възлагане на обществена поръчка. Изразходваните средства са били разбити на по-малки договори от по 50 000 лв., за да не се открива процедура по Закона за обществените поръчки.

Според прокуратурата обвиняемите са изготвяли документи със задна дата, за да докажат, че са провели девет процедури.

Днес Румен Иванов дори не е сигурен защо е призован за свидетел по делото, сподели самият той пред репортер на София topnovini.bg.

„Запознат съм с обвиненията, доколкото при разпита на прокуратурата ми обясниха. Казаха ми, че е манипулирана обществената поръчка. Честно казано не знам каква страна съм по делото. Показаха ми и формуляра за обществената поръчка, която е била за изграждане на система за сигурност на различните офиси на Военна прокуратура. Вътрешна мрежа най-вероятно. Привикаха ме за свидетел и идвам. Мое CV е било използвано за някаква обществена поръчка, която сега се оспорва. Твърди се, че съм подал за този търг документация. Това не е така, фигурира мой подпис, а не съм се подписвал“, обясни Иванов.

Той допълни, че през въпросния период е подавал документи на различни места, но подчерта, че не е кандидатствал по въпросната обществена поръчка. Това щял да разкаже и пред съда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама