Европейският съюз трябва да опази границите си, категорична е Кристалина Георгиева

11:16, 12 яну 16 / Политика 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейският съюз трябва да се мобилизира с всички свои ресурси, за да може да приеме бежанския наплив без това да подкопае стабилността на страните членки. Трябва да се реши проблемът с охраната на външните граници и те да бъдат защитени, ако искаме да се запази правото на свободно предвижване в Европа.Това заяви в интервю за БНТ зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева.

Георгиева изрази надежди 2016-а година да се развие по-добре, отколкото е започнала. Тя посочи, че без успокояване на напрежението между сунити и шиити би било трудно да си представим как можем да доведем до положителен резултат преговорите за Сирия.

“Войната в Сирия има директно отражение и върху нас”, каза тя, като припомни и събитията от Корейския полуостров където са се “събудили някои от злите духове на миналото”.

Георгиева посочи, че китайските пазари също са се сринали в началото на годината, което може да ни върне в година на рецесия. Тя подчерта, че положителното събитие на отминалата 2015 година е била срещата в Париж за промените в климата.

"През 2015-а видяхме, че е възможно да се намери обща позиция и по отношение на Иран и да има надежда за стабилизирането на региона. Друга положителна новина е, че въпреки прогнозите, че европейската икономика ще се срине, миналата година тя се върна към растеж, като се очаква той да продължи да бъде положителен и през тази година“, посочи Кристалина Георгиева.

Зам.-председателят на Европейската комисия заяви, че през тази година има два много ясни приоритета за Европа. Първият е да се помага на страните да се справят с бежанската криза, както и на тези мигранти, които все още са в Ливан, в Йордания, в Турция, за да се намали вълната към Европа. Вторият приоритет е да продължат инвестициите в европейската икономика.

“Ние имаме първите положителни резултати в това отношение и с плана Юнкер вече през 2015-а година”, заяви Георгиева. Тя обясни, че само в рамките на шест месеца са инжектирани около 50 милиарда евро допълнителни инвестиции, които значат повече растеж, повече работни места.

“Няма страна на света, няма регион на света където в рамките на няколко месеца да пристигнат милион и половина души и това да не предизвика шок. Това се случи и при нас в Европа”, каза Георгиева.

По думите ѝ трябва да се мобилизират всички ресурси, които Европа има и на национално ниво, за да бъдат приети всички бежанци без да се подкопае стабилността в европейските страни. Кристалина Георгиева посочи още, че в европейския бюджет 2015-2016 е предоставено повече от двойно допълнително финансиране за кризата с бежанците(сега са над 10 милиарда евро за тази цел). 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама