Парламентът да се съобрази със заповедта на суверена и да въведе електронно гласуване, настояват НПО-та

11:11, 12 яну 16 / Политика 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Суверенът отправи заповед към Народното събрание да приеме електронното гласуване. Дали депутатите ще се подчинят е въпрос на техния морал и съвест. С тези думи членът на Инициативния комитет "Гласувай без граници" Георги Илиев призова пред Дарик радио за приемане на решението на референдума, който се проведе заедно с местните избори в края на октомври миналата година. 

Припомняме, че на 25 октомври активността на националното допитване беше 40%, като над 2/3 от тези 40% поискаха да има електронно гласуване. Като бройка гласове това прави над 1,7 млн. българи. 

Илиев уточни, че гласувалите за въвеждането на електронното гласуване са над 50% от далите вота си на последните избори. Именно заради това той не вижда причина в утрешния първи работен ден на депутатите след празниците те да отхвърлят искането на народа. Именно утре ще започнат обсъжданията за това дали да се вземат предвид резултатите от референдума. До края на месеца пък трябва да стане ясно дали парламентът ще се съобрази с националното допитване, като въпросът първо ще мине в правната комисия на Народното събрание. 

Председателят на Управителния съвет на Институт за развитие на публичната среда Антоанета Цонева също подкрепи искането на Илиев. Според нея вотът с "Да" е бил достатъчно отчетлив, за да покаже на народните представители какво иска народа. Тя предположи, че евентуалното първо електронно гласуване ще бъде именно на референдум.

Българската легенда в тениса Мануела Малеева, която също е част от "Гласувай без граници", разказа как стоят нещата в Швейцария, където живее тя. Там има точни дати до 2034 г. за всички референдуми, които ще се проведат. Темите обаче все още не се знаят.

До момента ГЕРБ и Реформаторският блок са обявили, че ще гласуват "За" въвеждането на електронно гласуване, когато казусът бъде внесен в Народното събрание. От АБВ има принципна подкрепа, докато "Атака" са твърдо против. ДПС и Патриотичният фронт все още нямат официална позиция.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама