Посредникът на докторките от ТЕЛК вече е в чужбина

09:54, 12 яну 16 25 526 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Мнимият доктор  Евгений Коцев, който бе обявен за посредник в дейността с подкупите на докторките от Териториална експертна лекарска комисия (ТЕЛК) в Стара Загора, живее в Москва. Това се вижда от профила му във Фейсбук.  

„Скъпи Приятели! днес е деня на думата "Благодаря",искам да се възползвам да благодаря на хората и на приятели които се отзоваха на моя Апел да продължа образованитето си,и да усъществя моята мечта!”, е написал вчера в профила си Коцев.

44-годишният „доктор” бе арестуван на 4 юли 2013 г. в Стара Загора, заедно с трите докторки от трета ТЕЛК и  секретарката на Комисията. По данни на полицията те получавали подкупи срещу издаването на експертни решения. В повечето случаи рекетът бил свързан с освидетелстване на непълнолетни с диагноза „астма“. Според разследващите посредник в дейността бил Евгений Коцев.  Тогава за срок от 72 часа бяха задържани лекарките Надежда Тодорова,  Мария Жекова,  Нели Канева, секретарка Димитрина Рангелова,  и посредникът Евгени Коцев. В лаптопа му са открити част от фалшивите епикризи на здрави деца. По-късно обаче той направил пълни самопризнания и бе освободен. Вероятно затова срещу него няма повдигнати обвинения от Специализираната прокуратура, която на 8 януари т.г. внесе в съда обвинителен акт срещу докторките и секретарката.

За пръв път Евгений Коцев бе арестуван през март 2011 г., след като негов "пациент" постъпи в Спешния център на Старозагорската болница в тежко състояние, след предписано от фалшивия медик лечение. По време на разследването стана ясно, че Коцев се грижел повече от две години за стотици пациенти в  ромския квартал "Лозенец". Наел квартира в квартала, която обзавел като лекарски кабинет. Извършвал прегледи, манипулации, визити по домовете, без да има медицинско образование. Срещу него бе повдигнато обвинение за извършване на медицинска дейност без разрешение и бе осъден на десет месеца лишаване от свобода условно за извършване на медицинска дейност, без да има квалификация за това. През 2009 г. самозваният лекар е осъждан на пробация за същото деяние.

В края на 2013 г. срещу Евгений Коцев са внесени няколко дела в Старозагорския районен съд с обвинения за съставяне на фалшиви епикризи. По две дела той е сключил споразумения за пробация. По третото присъдата е от 10 месеца затвор. И тъй като престъпленията са извършени в изпитателния срок на условната присъда от 2011 г., Коцев влиза в затвора. През февруари 2014 г. получава още седем месеца затвор, след като се признава за виновен в това, че през периода от 22 август до 7 декември 2012 г. е съставил фалшиви епикризи от името на  Клиниката по педиатрия към Университетска болница за активно лечение в Стара Загора, за хоспитализация на три деца, за да бъдат използувани пред ТЕЛК в Стара Загора. 

Вероятно след като е излежал присъдите си, Коцев е предпочел да напусне страната. Пред журналисти той винаги е твърдял, че мечтата му е да се изучи за доктор и да лекува хората. Според разказите му той е сирак, израсъл по социални домове. Учил медицина в Санкт Петербург с подкрепата на Европейски център за правата на ромите в Будапеща. Завършил успешно трети курс, но останал без спонсори и се върнал в България – да потърси хора с добри сърца, които да му помогнат да сбъдне мечтата си.  Установил се в Стара Загора, където започва работа като санитар в Университетската болница.  Напуска, когато започва да учи за медицинска сестра в Тракийския университет.  Следват арести и затвор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама