Първите в България соларни дървета се монтират на „Тройката”

09:38, 12 яну 16 / Любопитно 25 527 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Соларни дървета се монтират на площад “Тройката”. Поредният иновативен проект в Бургас се нарича "Изнесени информационни офиси, захранвани със слънчева енергия". Той е пилотен както за града, така и за България поради сложната флуидна форма на инсталацията. Най-много тя наподобява дървесна растителност, но сякаш пренесена от друга планета. Освен атрактивния дизайн инсталацията съчетава в себе си възможността за излагане на информационни материали и брошури, наред с опциите за зареждане на мобилни устройства и електрически инвалидни колички.

Соларните дървета предоставят места за сядане, работна площ и ефектно осветление през тъмната част на денонощието. През деня те преобразуват слънчевата енергия от фотоволтаичните панели и я използват за зареждане на свързаните устройства. Неизразходената част не се губи, а се съхранява в акумулаторен блок. Соларните дървета осигуряват възможност за едновременно зареждане на 2 инвалидни колички и до 12 мобилни устройства (телефони, лаптопи и др.) посредством USB.

Едната инсталация се разполага в момента на площад “Тройката”, в района на Съдебната палата. Още една ще се монтира в близост до Бургаския свободен университет.

Соларните дървета се изграждат по проект „ФИЕСТА - Интелигентни решения за пестене на енергия в домакинствата“, финансиран от програма „Интелигентна енергия - Европа“.

Местата им са избрани така, че максимален брой жители и гости на града да се възползват от тях.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама