Протести 2015: Полицаите показаха кой кара влака, а съдиите поискаха реална реформа

09:34, 12 яну 16 / Политика 25 415 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България е страната на протестите. На многобройните, но и в същото време малобройни от към хора протести. 2015 г. не се различаваше много от предходните по този показател. Два протеста обаче ще оставят своя отпечатък и трудно ще бъдат забравени – този на служителите на МВР и на съдиите след подадената оставка от правосъдния министър Христо Иванов.

Полицаите показаха кой кара влака

За пореден път служителите на МВР доказаха, че са едно от най-задружните съсловия. Точно както таксиметровите шофьори, могат да организират протест за по-малко от ден. При това многохиляден протест. И показаха на всички в държавата, че те сами решават съдбата си, а не министрите над тях.

Пет дни преди професионалния празник на полицейските служители финансовият министър Владислав Горанов обяви, че държавните служители в МВР няма да получават допълнителни възнаграждения за прослужено време, а при напускане на системата за сигурност вече няма да получават до 20 заплати, а само 10. В допълнение надбавките за прослужено време и специфични условия на труд също отпаднаха.

Веднага след това от синдикалния алианс „Сигурност“ в МВР обявиха, че са в стачна готовност заради планираните промени, които дори бяха приети от Министерския съвет. Повод за притеснението им бяха направени изчисления, че заплатите в МВР ще бъдат намалени с 40%.

И така още в деня, в който станаха ясни плановете на Горанов, полицаите излязоха на протест, който обаче се оказа незаконен, тъй като не беше съгласуван с общината. Стотици униформени, които тогава бяха цивилни, блокираха кръстовището пред Софийския университет, както и движението по Орлов мост. Ул. „Раковски“ също беше засегнат от недоволството. Това обаче не отказа Горанов от намеренията му за реформа в сектора и той не отстъпи пред протеста.

Но всяко чудо за три дни. По-малко от 24 часа след недоволството на полицаите кабинетът клекна. Орязването на привилегиите на полицаите ще важи само за новопостъпващите, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов в Министерския съвет след спешната му среща с премиера Бойко Борисов и министрите на финансите и на вътрешните работи Владислав Горанов и Румяна Бъчварова. Министър-председателят дори разкритикува с остър тон действията на униформените.

Въпреки решението на правителството да се съобрази с някои от исканията на протестиращите, те не се отказаха да държат на социалните си придобивки до край. И продължиха с блокирането на улици не само в София, но и в други градове в страната. Това обаче разгневи гражданите, които останаха блокирани в колите си от недоволството на полицаите.

Дните минаваха и дойде заветният 8 ноември – професионалният празник на полицаите. Тогава хиляди полицаи, пожарникари и надзиратели блокираха столицата. Но и това не отказа кабинетът да извърши поне частична реформа в сектора. Не отказа и полицаите, които продължиха с протестите си.

В крайна сметка за по-малко от месец униформените постигнаха целта си. В края на ноември управляващата партия ГЕРБ клекна пред исканията им. Предложенията на Владислав Горанов за отпадане на част от придобивките на полицаите не бяха приети и така служителите на МВР запазиха всичките си привилегии.

Протести в тоги за неосъществената съдебна реформа

Реформаторският блок се включи в управляващата коалиция с една цел – реформи в няколко сектора. Една от тях беше в съдебната система. За целта правосъдният министър в служебния кабинет на Георги Близнашки Христо Иванов продължи да изпълнява длъжността и във второто правителство, ръководено от ГЕРБ. Неговите идеи обаче се оказаха твърде крайни за част от магистратите и политиците.

След няколкомесечно подготвяне на съдебната реформа, която иска да осъществи, Иванов я представи на парламентарните групи. Последваха редица срещи между реформаторите и ДПС, след като Движението не хареса предложенията на министъра и искаше корекции по тях. Изправени пред дилемата за провал на първия вот по конституционните промени или компромис с исканията на ДПС, РБ прие втория вариант. Съгласието на реформаторите за компромис по окастрения вариант на конституционните промени отвори пътя за тяхното гласуване с мнозинство от 180 гласа и така се роди т.нар. „историческия компромис“.

Да, ама не, би възкликнал Петко Бочаров по-малко от 5 месеца след това. След като в началото на декември Народното събрание наруши „историческия компромис“ и прие т. нар. „прокурорска поправка“, лансирана от АБВ и ДПС, правосъдният министър подаде оставка. Чрез нея мнозинство в прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет се дава на държавното обвинение и парламентът няма да може да контролира работата му.

„С това гласуване бе направена стъпка за това в България да има върховенство на главния прокурор“, заяви при напускането на поста си Иванов.

Още в деня на подадената оставка бяха организирани протестни действия в защита на правосъдния министър и предложената от него съдебна реформа. Недоволството обяви, че е претърпян провал в тази насока и така всяка вечер пред Съдебната палата започнаха да се събират граждани в подкрепа на Иванов.

Стигна се и до крайни действия от страна на българските съдии. Ден след оставката на министъра те обявиха, че политиците не желаят независима съдебна система и не им оставало нищо друго освен и те да излязат на протест. Още един ден по-късно около 30 съдии се събраха на протестно събрание пред Съдебната палата, водени от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Така те явно показаха на чия страна застават в разразилия се скандал.

И така ден след ден, протест след протест, но без ефект. Управляващите не обърнаха внимание на недоволствата и така конституционните промени, които бяха окастрени още повече от тези в „историческия компромис“ бяха гласувани.

Протестните действия все пак постигнаха частичен успех. Лидерът на партията от Реформаторския блок ДСБ Радан Кънев обяви, че излиза в опозиция. Той беше последван от депутатите от политическата сила, с изключение на здравния министър Петър Москов. Колегите му Реформаторския блок също предпочетоха да останат във властта. Въпреки това, спокойствието на управляващата коалиция беше разклатено, а какви ще са бъдещите последствия от неосъществената в първоначалния ѝ, дори и в компромисния ѝ вид съдебна реформа ще си проличат през 2016 г.

Природозащитници на пост

За поредна година природозащитниците в България бяха сред най-дейните в организирането на протестни действия. Доказали колко са задружни още при протестите срещу правителството на Пламен Орешарски през 2013 г., те излязоха по софийските улици още през март. Тогава искането им беше за повече грижа към националните паркове. Друг призив беше за спирането на сечта по тези места.

Въпреки това, проблемите със незаконната сеч продължават и държавата продължава да се прави на „приятно разсеяна“ по този въпрос. Показателно за това са унищожените над 20 дка гори на Витоша. И този акт, за който все още не е ясно кой е извършителят, предизвика недоволството на природозащитниците.

Не беше подминато и незаконното строителство по Черноморието. Милеещите за българската природа излязоха на протест пред Върховния административен съд в защита на Карадере. Причината за акцията им беше началото на делото във ВАС, от което зависи застрояването на плажа. Съдебната институция продължава да гледа казуса, при който инвеститорът "Макси 1" оспорват решение на регионалната екоинспекция в Бургас, че е необходимо изготвяне на екооценка за строителството на луксозен и голям къмпинг в местността.

Друга кауза, зад която се обединиха природозащитниците беше искането им да бъдат затворени съществуващите зоологически градини и да бъдат превърнати в спешни центрове за лечение на диви животни и птици.

„Порше“ и „Москвич“ на протест срещу скъпите винетки

В края на годината регионалният министър Лиляна Павлова оповести една новина, която се чакаше от доста време – винетките поскъпват. Стикерът, без който не може да се пътува в страната скочи от 67 на 97 лв.

Напълно нормално, когато на българина увеличат услуга, която ползва постоянно, то той веднага излиза на протест. Тези срещу решението на Павлова бяха интересни, но не и многобройни от към участници.

По време на едно от недоволствата по улиците на София се появиха шофьори на „Порше“-та и „Москвич“-и. Това предизвика недоволството не премиера и той застана още по-твърдо зад идеята за увеличение на цената на винетките.

Въпреки че протестите бяха организирани в цялата страна, до успех на шофьорите не се стигна и стикерите за следващата година вече се продават на новата цена.

Трусове и протести в БНР

В средата на май част от работещите в Българското национално радио (БНР) стартираха подписка с искане на оставката на генералния директор на обществената медия Радослав Янкулов. Причината - не се справя с работата и не спазва обещанията, записани в концепцията му. Освен това липсвало прозрачна информация за финансовото състояние на радиото и се противопоставяли работещите в медията на основата на постановените от държавата 10% съкращения от разходи за персонал.

Последваха десетки протести на служители на БНР. Имаше откази да се правят предавания, журналисти не изпълняваха задълженията си и т.н. Протестите продължиха повече от месец.

Казусът стигна дори до Съвета за електронни медии. Председателят на СЕМ Георги Лозанов предложи на Сметната палата да направи пълна финансова проверка на БНР. Дори финансовото министерство се захвана с проблема. И въпреки широкото обществено отразяване до оставка на Янкулов не се стигна, а протестите престанаха.

Казанджии и библиотекари също недоволстват, но с променлив успех

Държавата посегна на най-милото на българина. Така малките производители на ракия в България обобщиха приетите промени в Закона за акцизите от ноември. Според проектозакона ракиджийниците няма да имат право да използват казани за приготвяне на алкохол над 500 литра. Самата ракия пък ще трябва да се вари от юни до декември, когато гроздето и плодовете растат. В единични случаи ще може да се вари и януари и февруари.

И още на следващия ден след обявената информация в Хасково беше организиран първият протест. Той беше последван от още няколко в различни места из страната. В опит да реши проблемите на казанджиите се включи и омбудсманът Мая Манолова. Тя обяви, че вече е сезирала Конституционния съд за промените в закона.

А самите предложения доведоха до сериозни противоречия в Патриотичния фронт. От НФСБ обявиха, че свалят политическото си доверие от своя депутат Поли Карастоянова, която е и председател на Комисията по култура и медии. Причината – тя се е подписала като вносител на „лобисткия“ Закон за акцизите и данъчните складове. Другата партия в ПФ – ВМРО, пък защити Карастоянова, като в крайна сметка тя не беше изключена от редиците на патриотите. А за дребните производители на ракия спря да се говори и проблемите им останаха нерешени.

От своя страна служителите в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ излязоха на протест заради унизително ниските заплати. Средното възнаграждение там е 489 лв., като те настояха в бюджета за следваща година да бъдат предвидени средства за повишаване на доходите им.

Недоволството им беше последвано от работещите в музеи, както и в други библиотеки. Въпреки че протестът им беше мирен, те постигнаха успех.

Кабинетът реши заплатите на работещите в националните библиотеки, музеи и галерии да бъдат повишени с 22% от началото на 2016 г. За целта депутатите заделиха 10 милиона лева.

Вечните протестиращи - „Атака“ и Йоло Денев

И през тази година „Атака“ и Йоло Денев чупеха всички рекорди, свързани с протести. Партията организира десетки недоволства за какво ли не – влиянието на Турция и САЩ върху българските политици, ареста на Волен Сидеров и Десислав Чуколов, свалянето на руския изтребител от турските военновъздушни сили, либералната политика на страната ни към мигрантите, предизборният митинг на партията, преминал в сблъсъци с полицията и още, и още.

А за Йоло Денев няма какво да добавим. Той е навсякъде, където има протест. Без значение за какво, без значение колко са хората, без значение къде в София е недоволството. Той е там. Интерес предизвиква обаче едно – как е винаги сред първите, които излизат на улицата, когато има протест, дори и той да е организиран в социалните мрежи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама