Сборник със стихове от конкурса „Поетични хоризонти на българката“ издаде библиотеката в Разград

09:22, 12 яну 16 / Култура 25 918 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Излезе от печат литературният сборник „Поетични хоризонти на българката“.  Негов съставител е поетът, краевед и публицист Димитър Петров. Книгата е издание на Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев”, с финансовата подкрепа на община Разград.

Сборникът е съставен от различни по стил и изказ стихове, участвали в Деветото издание на Националния литературен конкурс „Поетични хоризонти на българката”, проведен в Разград, който е посветен на името на разградската възрожденка Станка Николица Спасо-Еленина, сподели съставителят на изданието Димитър Петров.

Той обясни, че в сборника водещи са темите за любовта, живота и смъртта, за смисъла на човешкото съществуване, за вечното търсене на хармонията в нас и около нас.

Деветият конкурс „Поетични хоризонти на българката” се проведе през 2013 година. Броят на творците, представили свои стихотворения бе 146, общо 431 са конкурсните работи.  В него за първи път участват и поети извън страната - от Украйна, Одеса и Р. Турция, Измир – пишещи на български език. Диапазонът на възрастта на участниците бе от девет годишна ученичка до 85 годишен поет, припомни Петров.

Той обясни, че в състава на сборника влизат и несъстезавали се стихотворения от автори, неуспели да се включат в срока на регламента, от членове на журито и екипа на конкурса.

Пъстротата на стиховете е отзвук на динамиката на времето на промени, преплетено с процеси на застой. Това е времето в което живеем, в което се сблъскват ярко контрастите и идеите, визията, изражението и реализацията на различни поколения, споделя съставителят на сборника Димитър Петров.

В стиховете от сборника българката е запазила този свят ореол – на пазителка на рода и домашното огнище. На традициите и мъдростта на времето. Но тя носи и заряда на новото време, на новите изисквания на света, който я заобикаля. Готова е да отговори на предизвикателствата на съвременното ни общество. Доказват го участниците със своите стихове в поетичния конкурс.

В сборника има и хронология на разградските литературни празници „Поетични хоризонти на българката” във времето, от която си припомняме, че най-големите имена на българската поезия са били ангажирали както с участия в журито, така и със специално подготвени стихове по темата, коментира още Петров.

Освен голямата българска поетеса Елисавета Багряна, запалила символично „огъня на поезията” през 1975, когато се поставя началото на литературния конкурс и Станка Пенчева, която е първата носителка на наградата за поезия специален е приносът на Надя Кехлибарева, Лиляна Стефанова, Иван Цанев, Петър Караангов и разбира се – на Петя Йорданова.

Конкурсът „Поетични хоризонти на българката”, като разградска поетична традиция понесе своя нов образ през 2013 г. и продължава напред във времето. В конкурсите през годините участват десетки известни и начинаещи литературни творци от региона и страната, изявили своето призвание на лудогорска земя, свидетелство за което са издадените литературни сборници „Поетични хоризонти на българката” и публикации в местни и централни медии.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама