Главният секретар свали охраната на Местан, обяви Атанас Атанасов

08:58, 12 яну 16 25 261 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Георги Костов инициира свикването на комисията по сигурността, която свали охраната на Местан. Причината била, че много дълго имал такава. Защо не я свалиха по-рано, а точно сега, когато е отстранен от поста си? Това каза в ефира на БТВ депутатът от Реформаторския блок ген. Атанас Атанасов.

Той разказа, че преди година и три месеца в МВР постъпил сигнал, че Касим Дал готви покушение срещу Лютви Местан. За това и на Местан била сложена охрана. Само за броени дни обаче било установено, че сигналът е фалшив, но охраната на Местан така и не била свалена.

Атанасов отбеляза още, че при съставянето на кабинета Орешарски Сергей Станишев се споразумял с Ахмед Доган „секторът за сигурност да бъде управляван от библиотекарско-сарайската групировка”.

„Очаквахме, че Бойко Борисов ще промени това, но не стана така. И това се видя, когато Борисов с голяма мъка освободи главния секретар Светлозар Лазаров и шефа на ДАНС. А след това замениха Лазаров с Георги Костов, който е много по-близък до тази групировка. Службата за подслушване и проследяване работи директно за библиотекарско-сарайската групировка”, каза генералът.

Той допълни, че Лютви Местан в желанието си да се еманципира от Ахмед Доган е потърсил външна подкрепа в лицето на Турция. „Аз не съм сигурен, че Турция е стояла през цялото време зад гърба му обаче”, осъмни се Атанасов.

„Ахмед Доган е най-авторитетният търговец на влияние в България. Този ход на Доган – да махне Местан, е за назидание, за да се знае и да се помни, че Доган е едноличен ръководител в партията и никой не може да си позволява и да си помили дори за тази власт”, отсече Атанас Атанасов.

Той заяви, че все още не се знае как ще "разделят порциите премиерът и Ахмед Доган". „За това се оттеглихме от ДСБ, защото Борисов работи с ДПС”, посочи генералът и допълни, че ДПС е класическа мафиотска организация, а министърът на финансите е „орташка кобила" между Борисов и ДПС.

Атанасов каза още, че до две седмици оставката му от председателското място в комисията по сигурността ще бъде факт. По думите му тя вече е депозирана. Атанасов каза още, че много сериозен дебат тече в ДСБ и свързаните с партията гражданските среди за това как трябва да продължи опозиционна им дейност. Той посочи, че една от идеите около Демократи за силна България е да се изгради нов десен опозиционен блок.

"Заставаме твърдо в опозиция на това управление и започваме да се готвим за президентските избори тази година. Там ще се види кой колко тежи. Ние сме в Реформаторски блок, ние сме го основали. Наистина никога не съм чувал ДБГ и СДС да кажат нещо срещу библиотеко-сарайската групировка, но  Реформаторския блок остава”, заключи ген. Атанасов."

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама