ВТАС потвърди присъдата на Иван Иванов за убийството на 58-годишен в Елена

08:42, 12 яну 16 25 407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С решение тричленен състав на Апелативен съд Велико Търново потвърди присъдата постановена от Окръжен съд Велико Търново на подсъдимия Иван Иванов (известен с прякора „Брадата”) от Елена за виновен в това, че на 10.06.2015 г. в Елена, в магазин на „Виктория Къпани ДГ” ЕООД, намиращ се на ул. „Иван Момчилов” 83, действайки в условията на опасен рецидив, посредством хладно оръжие – нож, умишлено умъртвил Сава С. Г. (1957г.) от град Елена.

Съдът му е наложил наказание лишаване от свобода за срок от 17 години, като е определил първоначален строг режим на изтърпяване в затвор или затворническо общежитие от закрит тип.

Със същата присъда, Окръжен съд Велико Търново е осъдил подсъдимия Иван Иванов. да заплати по 30 000 лева на гражданските ищци М. С. Г., Д. С. Г. и М. С. Г. (синове на пострадалия) като обезщетение за претърпени неимуществени вреди в резултат на деянието, ведно със законната лихва, считано от 10.06.2015 г. до окончателно и изплащане.

Делото в Апелативен съд Велико Търново е образувано по въззивна частна жалба, написана лично от подсъдимия, в която Иванов  прави оплакване, че постановената присъда е неправилна, тъй като наложеното му наказание лишаване от свобода е завишено по размер и от там явно несправедливо.

Моли се въззивната инстанция да измени присъдата, като намали размера на наложеното наказание. В съдебно заседание жалбата е поддържана от подсъдимия лично и от назначения му служебен защитник.

Освен размера на наказанието, последният е оспорил и правните изводи на първата инстанция относно субективната страна на деянието, като твърди, че подсъдимият не е целял настъпването на смъртта на пострадалия и че е действал с евентуален умисъл. Представителят на прокуратурата е заявил, че счита правните изводи на първоинстанционния съд за правилни, а присъдата – за справедлива.  

Съставът на ВТАС е отхвърлил жалбата на подсъдимия като неоснователна, както по отношение на размера на наказанието, така и по отношение на правните изводи относно субективната страна на деянието. Подсъдимият е нанесъл един силен удар с ножа, който е проникнал в тялото на пострадалия 11 см.от общо 19 см.на острието.

Ударът е насочен в лявата гръдна половина, там където е сърцето и е нанесен с „касапска” точност. Съставът счита, че целта на този удар е не да нарани, а да причини смърт и в този смисъл приема извода на Окръжния съд е правилен. Решението на ВТАС подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в 15 дневен срок от уведомяването на страните за изготвянето му. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама