Бургазлии искат обезопасяване на пешеходната пътека на ул. „Адам Мицкевич”

07:31, 12 яну 16 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Да се обезопаси пешеходната пътека на ул. „Адам Мицкевич” в Бургас, като се поставят съоръжение за намаляване на скоростта на преминаващите автомобили, осветление и сигнализация. За това настояват жители в района, които са изпратили писмо с подписка до Общинския съвет в града. 

„От години наблюдаваме движението по ул. „Адам Мицкевич”, в участъка от Морската градина до бул. „Демокрация” в двете посоки. По средата на тази улица има пешеходна пътека, която при намалена видимост, здрач и мъгла, поради паркираните автомобили в „синята зона” и заради високите бордюри на тревната площ създават предпоставки за тежки инциденти и пътнотранспортни произшествия с пешеходци, било то стари хора, малки деца и хора в неравностойно положение. По време, когато тревните площи са засадени с декоративна растителност, видимостта е сведена до минимум. Автомобилното движение е доста оживено заради близостта до Морската градина и в много от случаите, след като колите излизат от кръстовища по бул. „Демокрация” и бул. „Димитър Димов”, преминават отсечката с огромна скорост, без да се съобразяват с пешеходната пътека” – пише в сигнала до местния парламент, изпратен от гражданката Десислава Йованович.

Живущите наоколо виждали как собствениците на автомобили, които познават района, намалят скоростта пред пешеходната пътека, но многократно са наблюдавали, че шофьорите, които не минават често, усилват скоростта, за да хванат зелената светлина на светофара.

В стремежа си да предотвратят тежък инцидент или нежелан случай гражданите отправят предложение до общинските съветници да предприемат действия по обезопасяването на „зебрата”. Освен да се постави съоръжение за намаляване на скоростта, осветление и сигнализация жителите молят да се забрани паркирането в близост до пешеходната пътека.

Писмото е входирано за разглеждане от постоянната Комисия по обществен ред, сигурност и безопасност на движението в Общинския съвет.

Искането на бургазлии идва в момент на увеличение на случаите на блъснати хора на пешеходните пътеки в Бургас през последните две години. Най-пресният инцидент е този от 17 декември с 68-годишна жена, пресичаща новата триизмерна „зебра“ на бул. „Никола Петков“ със своето внуче. Млада шофьорка отнесе пешеходката, която получи фрактура на подбедрицата, а детето по чудо се отърва само със счупена ръка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама