Представят документалния филм за Асен Манолов- „В плен на Терпсихора“

06:33, 12 яну 16 / Култура 25 407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Събитието е в Културен център BH в Русе. Днес, 12 януари, от 19 часа е прожекцията на документалния филм за балетмайстора Асен Манолов - „В плен на Терпсихора“. Прожекцията е част от инициативата на културен център BH “Великите личности на Русе“, която цели да запознае с едни от най- изявените русенци, съобщават организаторите.

Събитието се осъществява със съдействието на Българска Национална Телевизия, а специален гост ще бъде Петя Пантева – автор на филма. Входът е свободен.

„В ПЛЕН НА ТЕРПСИХОРА“, 35‘ Автори на филма са Костадинка Райкова и Петя Пантева, оператор е Стилян Антонов, тонрежисьор и музикален оформител е Елена Джелепова, а режисьор Елена Машкова.

 Документален филм за танцьора и хореографа Асен Манолов. Роден е на 22 юли 1908 година в София, непосредствено преди България да обяви своята Независимост. По това време завършилият Военната академия в Одеса генерал Стоян Манолов /баща на Асен/ е сред най- авторитетните софиянци в управата на столицата.

От майка си, натура артистична, музикална и с будно гражданско чувство, Асен наследява усета за красивото и изящното. В периода 1928 – 1930 година е в състава на Софийската опера. След повторна специализация в Германия в продължение на 12 години е солист и главен балетмайстор на оперетния театър „Одеон”. Асен Манолов идва в Русенската опера в началото на петдесетте години по покана на тогавашния й директор Георги Чендов. Починал през 1983 г. в София.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама