Пътуващите при пиян шофьор ще носят отговорност при катастрофа

23:38, 11 яну 16 25 211 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Возещите се при пиян шофьор пътници ще се водят съучастници при възникване на евентуален инцидент. Те ще трябва да носят отговорност, ако се докаже, че са били наясно, че шофьорът е пил преди да седне зад волана.

Това стана ясно от тълкувателно решение на Върховния касационен съд, с което се изясняват норми от Кодекса за застраховането.

"Налице е съпричиняване на вредата, когато пострадалото лице е пътувало в автомобил, управляван от водач, употребил алкохол над законоустановения минимум, ако този факт му е бил известен", пишат в решението си върховните съдии.

Промени в Кодекса бяха приети в края на 2015 г. Те позволиха и сключването на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" по електронен път.

Досега застраховка "Гражданска отговорност" покриваше всички щети, свързани с инцидента. Според експерти, цитирани от БНТ, новата промяна ще облекчи застрахователните компании, защото те ще оптимизират разходите си за съдебни искове.

Според тълкувателното решение, собственикът на автомобил може да търси обезщетение от застрахователната компания, ако друг човек кара колата му и направи катастрофа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама