Набелязаха мерки за справяне с безводието в Кричим

20:41, 11 яну 16 25 261 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първа работна среща на експерти от различни ведомства във връзка с проблема с безводието в Кричим се проведе днес в Министерството на енергетиката.

От страна на Община Кричим участие взе лично кметът Атанас Калчев, с оглед сериозността на проблема за населението на града.

По време на срещата се анализираха причините за понижения ерозионен базис на река Въча. Първата е изземване на големи количества инертни материали от коритото на реката през периода от 2000 до 2008 год.

Втората - прекъснатият естествен твърд отток на Въча от целия планински водосбор в резултат на изградените по дефилето язовири и нарушените като цяло хидроморфологични условия по водното течение на реката.

Експертната група взе решение за предприемане на няколко компенсиращи мерки:

1. Доизграждане на съществуващите два прага в коритото на река Въча.

2. При необходимост построяване на нови прагове.

3. Възлагане извършването на хидрогеоложки проучвания за изграждане на допълнителни сондажи с по-голяма дълбочина.

4. При необходимост да бъде променена технологичната схема на помпената станция за питейна вода "Кричим – Устина", стопанисвана от ВиК - Пловдив ЕООД.

Решението за създаване на експертната междуведомствена работна група бе взето на проведеното разширено заседание на 7 януари 2016 г. в Община Кричим, на което присъстваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова, заместник-министърът на енергетиката Николай Николов, директорът на Дирекция "ВиК" в МРРБ Иванка Виденова, директори на предприятия, свързани с проблема, представители на Областната администрация – Пловдив, и местната власт.

Целта на работната група е да анализира и установи същността на проблема и възможностите за решаването му. Срокът за изпълнение на задачата от експертната група е две седмици.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама