Фалитът на КТБ стигна до Конституционния съд

19:11, 11 яну 16 25 614 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Върховният касационен съд (ВКС) спря производството по делото за несъстоятелността на КТБ и внесе в Конституционния съд искане за обявяване на противоконституционност на две норми от Закона за банковата несъстоятелност, съобщиха от там.

ВКС иска от Конституционния съд (КС) да отмени текста от Закона за банковата несъстоятелност, който ограничава правото на жалба на акционерите във финансовата институция, въпреки че притежават над 5% от капитала и са страни в дело за фалит, обяснява "Правен свят".

Става въпрос за чл. 16 ал. 1 от ЗБН, който предвижда, че решението за обявяване на банката в несъстоятелност, с което се определя и началната дата на неплатежоспосбността ѝ, може да бъде оспорено само от квесторите, временните синдици, БНБ и прокуратурата. Така, въпреки че са страни в делото за несъстоятелност, акционерите нямат право на жалба. Същото важи и за Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Другият текст, който ВКС атакува е чл. 11, ал. 3. Той предвижда, че само квесторите и синдиците представляват банката, за която се иска откриване на производство по несъстоятелност.

Повод за искането на върховните съдии за отмяна на двете норми е делото за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ), производството по което сега е спряно до произнасянето на КС. То стигна до ВКС по жалба на бившите изпълнителни директори и на основните акционери в КТБ – "Бромак" на Цветан Василев и "Бългериън акуизъшън къмпани". Те оспорват решението на Софийския апелативен съд, с което през юли миналата година за началната дата на неплатежоспособността на КТБ беше определен 20 юни 2014 г., когато банката затвори врати и спря плащанията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама