Предложения на граждани и институции са включени в проекта за бюджет на Добрич

17:03, 11 яну 16 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Възприемаме публичното обсъждане на бюджета на Община Добрич, като целогодишен процес, заяви кметът на Добрич Йордан Йорданов на проведената днес среща с местната общност за запознаване с резултатите от проведеното публично обсъждане на проекта за бюджет'2016. Представянето премина при засилен интерес от страна на гражданите.

Кметът увери, че общинската администрация ще предлага по-детайлни и адресирани към хората бюджетни представи. Предвижда се и разяснителна кампания какво предстои за следващия бюджет, сподели при откриването Йордан Йорданов. Той съобщи, че  предстои създаване на профилирани работни групи и ще се залага на обратната връзка с гражданите.

Заместник-кметът по финанси Елка Димова изнесе детайлна информация за това кои от направените предложения от граждани и организации по време на първото обществено обсъждане ще залегнат в проекта за бюджет на Общината за 2016 г., както и какви са мотивите другите да не бъдат включени.

Около 15 са предложенията, направени в рамките на публичното обсъждане на проекта за бюджет, които ще бъдат включени в него. Сред тях е възстановяването на поп-рок конкурса „Сарандев“ и хоровия фестивал „Маестро Захари Медникаров“. В капиталовата програма на Общината ще бъде включена рехабилитацията на улиците „Вежен“ и „Разлог“. Оповестено бе, че е планирана сума от 20 000 лева за проектиране на зона за паркиране „Западен подход на парк Св. Георги“, осигурена е охрана от 14 души на парка. Изнесена бе информация за приходите и разходите на „Синя зона“, според която постъпленията за м.г. са били 266 852 лева, а разходите – 163 480 лева. Ще продължи финансирането с 10 000 лева издаването на книги от добрички автори, включително свързани с културата и историята на Добруджа. Продължава и почистването на нереглраментирани сметища, включително дерето на река Добричка, като заложената сума е 60 000 лева. 50 000 лева са предвидени за закупуване на терени за разширяване на гробищния парк. Осигурена е охрана на спортни обекти. Заложени са 5 000 лева за проектиране на ремонт на къщата-музей Адриана Будевска. Стана ясно още, че Общината ще предостави временна финансова помощ на НЧ „Йордан Йовков“ за реализиране на проект за енергийна ефективност, както и 8500 лева за цифровизация на личните картони в ГРОН.

Оповестено бе, че в общинския бюджет не са предвидени средства за капиталови разходи на болницата или за покупка на медицинско оборудване за ДКЦ 2, нито може да се намали задължението на МБАЛ за местни данъци и такси. Елка Димова заяви, че общината е готова да подкрепи обществена кампания във връзка с честването на 150-годишнината на болницата, а, заедно с това и набиране на средства.

Стана ясно, че не могат да се финализират дейностите по изграждане на блок „Добрич“, тъй като разрешението за строеж е изтекло. Осъществен е контакт с проектантите за актуализиране на проекта и количествено-стойностните сметки, без които не могат да се предвидят средства в бюджета.

През тази година не се предвижда закупуване на „паяк“, каквото бе друго предложение. Но се правят проучване и анализ,  за да се прецени съотношението разходи-ползи от такова съоръжение. Към момента е преценено, че не е ефективно закупуване и монтиране на електгронни автомати за паркиране в Синя зона. Не е заложено и финансиране на фонд „Ин витро“.

През 2016 г. не се предвижда създаване на общински фондове – „Здраве“ и фонд за социално слаби хора. Вносителят на предложението – общинският съветник Атанас Атанасов заяви, че той ще отстоява предложението си, като най-крещяща е нуждата от фонд „Здраве“, за да могат да се задържат младите лекари. Кметът Йордан Йорданов заяви, че нито едно от предложенията не е затворена страница за общината, а при реализацията на бюджета ще се обсъждат възможностите за включване на идеите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама