Бургаските съдии вярват и на ВСС, и на Лозан Панов

16:57, 11 яну 16 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Въпросът е отнесен към Висшия съдебен съвет. Вярваме в разума, почтеността и справедливостта на ВСС, както и в същите качества на председателя на Върховния касационен съд”.

Това са точните думи, с които отговориха от бургаския съд на въпрос на Topnovini.bg каква е тяхната позиция по казуса с председателя на ВКС Лозан Панов. Днес ВСС се събра да обсъди неговата реч от средата на миналия месец, с която той призова магистратите да кажат „не” на страха.

В подкрепа на Лозан Панов застанаха с подписите си над 200 съдии от цялата страна. Сред тях обаче не беше нито един магистрат от Бургас.  

Цитираната по-горе позиция бе обявена специално за Topnovini.bg и не е изпращана официално никъде, уточниха от пресцентъра на бургаския съд.

По време на днешната среща ВСС реши, че няма да образува дисциплинарно производство срещу председателя на ВКС Лозан Панов. Съдебните кадровици бяха сезирани от гражданското сдружение "План Б", от което настояваха срещу него да бъде образувано дисциплинарно производство заради думите му, които имали политически оттенък.

„Приемаме, че това е позиция на председателя на ВКС. Той си има свое виждане по определени въпроси. Не е задължително то да съвпада с вижданията на членовете на Съвета“, заяви председателят на Етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров.

По думите му голяма част от членовете на ВСС, включително и той, не са съгласни с тезите, които Панов изложи в речта си за 135-годишнината на ВКС. Въпреки това те считат, че „не следва свободата на словото да бъде ограничавана по някакъв начин“. Затова преписката е изцяло прекратена, като от това следва, че няма да бъде извършена проверка по нея.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама