До 15% е ръстът на експорта във Варненско

16:20, 11 яну 16 25 326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ръст от 10-15 % бележи спрямо 2014-а година експортът на стоки и услуги през Варненска област през последните месеци, съобщи за Topnovini.bg председателят на Варненската търговско-индустриална камара (ВТИК) Иван Табаков. Наблюденията са върху дейността на фирмите-членове на камарата.

"Положителната тенденция ще се запази и тя е основно в два сектора – химия и кораборемонт”, уточни Табаков. Неслучайно, по последни данни от Бюрото по труда във Варна, в момента кадрите в корабостроенето са най-търсени. Оказва се, че големите и по-малки фирми в сектора имат осигурена работа за следващата година и половина, при което им се налага даже да отказват някои от поръчките.

През Варненско се изнасят основно суровини – зърно, скрап, а също и готови продукти, някои от които са високотехнологични. Като цяло има оживление на пазара, коментира председателят на ВТИК.

В сферата на туризма не може да се говори точно за спад, а по-скоро за застой, който най-вероятно ще бъде преодолян. Причина за миналогодишната ситуация са преди всичко усложненията в българо-украинските и българо-руските отношения, но отлив няма. Към момента вече е започнало подновяване на регистрациите.

Освен Варна добре се развиват още три общини – Девня, Белослав и Аксаково, където може да се говори вече за оформяне на индустриална зона. В Аврен нещата са малко по-сложни, основно се залага на земеделието. В Бяла възможностите за развитие са преди всичко в туризма и селското стопанство, обясни Табаков.

През настоящата година ВТИК ще работи основно в две направления, свързани с използването на европейските фондове, и по-точно – с Програмата за развитие на човешките ресурси. От камарата не само ще изготвят проекти в тази насока, но и са готови да подпомагат фирмите (основно малките и средни предприятия) със съвети от различен характер и с изготвяне на необходимите документи за кандидатстване за предвиденото финансиране.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама