Инсталация сортира боклука на пет общини в Шуменско

16:13, 11 яну 16 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сепарираща инсталация за 1 млн. лв., която ще сортира боклука на пет общини в област Шумен, бе официано открита днес.

Капацитетът й е 35 000 тона годишно и през нея ще минава сметта на общините Шумен, Велики Преслав, Нови пазар, Каспичан и Смядово.

От дейността й ще се отделят фракции от хартия и картон, пластмаси, стъкло и метали, които ще бъдат предавани за рециклиране.

Така ще се намали количеството на отпадъците, които ще отиват в депото в кв. “Дивдядово“, а по този начин и и отчисленията за тон депониран отпадък, които са в размер 36 лева/тон.

Цената на услугата за сепариране е 16.40 лева без ДДС за 1 тон.

Според сключения договор фирмата, която изгради инсталацията – „Евро Импекс“ЕООД, ще трябва да намали обема на депонирания боклук с 20%.

„Ние лично смятаме, че ще успеем поне 30-35% да намалим обема му”, каза управителят на фирмата Александър Иванов. Той добави, че имат готовност за 100 тона на ден или около 10-12 камиона на ден, като те може да започнат да идват още утре.

Според него е възможно за година да се намалят депонираните отпадъци с около 10 000 тона при зададения капацитет от 35 000 тона годишно.

Александър Иванов обясни и процеса на работа, като подчерта, че всички дейности се извършват в закрити помещения и не би трябвало да има следи от боклук или миризма.

Сметоизвозващата фирма доставя боклука до базата и камиони го изсипват в бункер в закрито хранилище. Оттам с фадрома сметта се слага на поточна линия, която я доставя до вибрационно сито. То отделя по-малката фракция, каквато е пръстта. Тази подситова фракция е инертен материал и позволява също да не бъде депонирана на депото за отпадъци, а да се полза за запръстяване на терени.

След като от нея бъде отделени по-големите боклуци, те ще бъдат сортирани от хора според вида и големината им – хартия, пластмаса и стъкло и метал. Това, което не става за рециклиране, ще бъде карано от „Евро Импекс” до регионалното депо за отпадъци в кв. „Дивдядово”.

Сепариращата инсталацията се намира в индустриалната зона на площаднката на бившите „Вторични суровини” и е изградена за 7 месеца. В нея ще работят 35 човека, които вече са назначени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама