Уволниха шеф на горско стопанство заради унищожените фиданки на Витоша, стотици служители са наказани

15:44, 11 яну 16 25 602 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шефът на държавното горско стопанство в столицата Георги Христосков е бил уволнен заради 20 дка унищожени фиданки край хижа „Алеко, съобщиха от Югозападното държавно предприятие. Това се е случило при разораване на терена с тежки машини. За случая се разбра през ноември миналата година, когато беше образувана и прокурорска проверка.

От Министерството на земеделието и храните бе обявено, че контролът в горското стопанство бил недостатъчен и са наложени административни наказания на служителите, виновни за констатираните нарушения в Природен парк "Витоша”.

Припомняме, че по-рано днес от Министерството на земеделието обявиха, че десетки началници и служители на горските стопанства са освободени от длъжност заради нарушения, а на стотици са наложени дисциплинарни наказания. Едно от имената, които остават без работа е именно Христосков, но до момента не се споменаваше причината за уволнението му.

С постовете си се разделят още четирима шефове на горски стопанства - инж. Иван Иванов-директор на ДГС-Етрополе, инж. Атанас Диманков-директор на ДГС Дупница, инж. Борислав Котузов – директор на ДГС – Симитли и инж. Бисер Дачев-директор на ДГС – Осогово.

Директорът на Държавно горско стопанство-Етрополе Иван Иванов е уволнен, тъй като при проверка са установени незаконно отсечени от манастирска гора дървета. От притежавани от етрополския манастир "Света Троица" насаждения били отрязани без разрешение 876 бука. За техния превоз било използвано законно разрешително за транспорт, но издадено за съседен район на добив на дървесина.

Заради незаконна сеч без работа остава и шефът на  ДГС-Дупница Атанас Диманков. Нарушението в неговия район е отсичането на 59 дървета – бял бор и ела, отсечени от защитен терен и още 11 дървета, изнесени от съседен, защитен район.

Заради недостатъчен контрол е отстранен и Борислав Котузов – директор на ДГС-Симитли, а шефът на Държавното ловно стопанство в Осогово  Бисер Дачев, който до февруари 2013 г. оглавяваше Изпълнителната агенция по горите, е уволнен заради злоупотреба със служебно положение.

17 други служители, сред които и един началник на отдел, са освободени заради неизпълнение на служебни ангажименти. Над 300 други служители са наказани дисциплинарно, а част от тях са спредупреждение за уволнение.

От Министерството на земеделието храните подчертават, че проверките в държавните горски предприятия продължават.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама