600 млн. лв. чака американската „ЕЙ И ЕС” за продаден ток

15:33, 11 яну 16 25 321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Приключихме 2015 г. с 600 млн. лв. несъбрани вземания”, съобщи в Гълъбово Оливие Маркет, изпълнителен директор на „ЕЙ И ЕС България”, собственик на най-новата у нас ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово”. Парите трябва да плати Националната електрическа компания, която изкупува произведената електроенергия от централата.

По думите му процедурата, обявена от Българския енергиен холдинг, за набиране на средствата за разплащане с двете американски централи в комплекса „Марица-изток” върви. Миналата седмица министър Теменужка Петкова обяви, че има прогрес по процеса. „В момента банките оценяват състоянието, което ще отнеме още малко време. И както беше договорено, в момента, в който получим плащането, ние пък ще изплатим напълно задълженията си към „Мини Марица-изток”, обясни Маркет.

В момента централата дължи на мините за потребени въглища 119 млн. лв., от които 113 млн. са просрочени.

„За разлика от други години от средата на 2015 г. централата е доста натоварена, блоковете се използват на максимална мощност в по-студеното време. Надявам се и така ще продължава занапред”, каза Тодор Бележков, изпълнителен директор „експлоатация” в ТЕЦ-а. Според него намаляване добива на въглища в „Мини Марица-изток”, неминуемо ще доведе до намаляване на производството в региона. „Това е сериозно притеснение за нас и се надяваме да бъде решен по-скоро въпросът”, допълни Бележков. 

Оливие Маркет присъства на откриването на първия етап от изграждането на  Младежки център в Гълъбово, който „ЕЙ И ЕС” финансира. Стойността на целия проект е 4.4 млн. лв.

Центърът ще бъде разположен на площ от над 45 декара в парка на Гълъбово. Проектът включва рехабилитация на съществуваща стара сграда, изграждане на нови съоръжения за спорт и отдих, реновация и озеленяване на пространството около тях. След приключване на строителството комплексът ще разполага със спортни зали, фитнес, тенис кортове, детска площадка, сцена на открито и др.

„Първият етап е важен, защото когато се положат основите, надграждането е по-лесно. Сградата вече е реновирана, подземните комуникации също са изградени”, каза кметът на Гълъбово Николай Тонев. „ЕЙ И ЕС” приеха присърце идеята да променят облика на Гълъбово. Даваме и пример и на другите общини какви трябва да бъдат взаимодействията с инвеститорите”, допълни Тонев.

„Резултатите са видими, това е доказателство, че можем да работим заедно и доказателство, че изпълняваме обещанията си”, коментира Оливие Маркет.

Изграждането на младежкия център е най-голямото публично-частно партньорство в региона. Очаква се той да бъде завършен окончателно до края на тази година.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама