Български и ромски обичаи си дават среща на празника Банго Васил във Варна

14:53, 11 яну 16 25 834 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Истинска фолклорна палитра са приготвили за варненци организаторите на тазгодишния  празник Банго Васил. В тържеството, което се очаква да събере представители на християнските ромски фамилии от Варна, Дългопол, Аврен, Игнатиево и Слънчево, ще има както български народни песни и хора, така и типичните цигански ритми и напеви.

Подробности около подготовката на ромската Нова година разказа Васил Данев, председател на Федерацията на обединените ромски общности (ФОРО). Сред интересните гости ще е и бившият шеф на циганското мешере – Васил Танев от село Слънчево, който е вече на 90 години.

Около 35 хил. са ромите във Варна, но само християните празнуват Васильовден на 14 януари, припомни Танев. Представителите на всички кланове, както и духовните им водачи – християни, ще се съберат да празнуват за десети пореден път в община Варна. Хлябът и ястията за тържеството ще бъдат осветени от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Очаква се събитието да уважи и кметът на Варна Иван Портних.

Миналогодишното тържество събра около 300 роми, така че и сега се очаква броят на празнуващите ромската Нова година да не бъде по-малък. Тържеството няма да мине и без гости депутати, сред които със сигурност ще бъдат доц. Георги Кючуков, консулът на Русия във Варна, както и почетният консул на Израел. Банго Васил ще уважат с присъствието си и свещеници и хорове от три варненски православни църкви – Катедралния храм "Св. Успение Богородично”, храма "Свети Атанасий” и "Малката Богородица”. Очаква се празникът да е голям, а масите - отрупани с храна и вино, обеща Васил Данев.

Ромският лидер не пропусна да разкаже и малко история, като припомни как ромите християни са дошли в България. Неговата хипотеза е, че са придружавали конниците прабългари, като помагали за ремонта на оръжията и сечивата на воините. Тесните връзки между българи и роми Данев проследи до най-близкото до днес време, като намери прилики в много традиции и обичаи. Преди десетилетия Васильовден е бил голям празник и за българския етнос. Празнувало се цяла нощ и софрата не се вдигала.

Васильовден или Банго Васили (буквално "Куцият Васил") се празнува от ромите в България. Празникът е известен като "Циганската Нова Година" и е свързан с няколко ромски легенди. Според първата Банго Васил е Свети Васил - застъпник и защитник на ромите. Той възстановява моста, по който преминават ромите, след като е бил разрушен от Дявола или от Господ и спасява давещите се роми. Според друга легенда Банго Васил е "историческа" личност, куц овчар, който спасява давещо се ромско дете или пък приютява бягащ от неприятелите си циганин.

Подготовката за празника започва седмица преди 13 януари. Купува се гъска или петел, в случай, че семейството не си отглежда. Животното трябва да бъде купено най-късно на 12 януари и задължително да преспи в къщата "за да не избяга късмета". Сутринта на 13 януари гъската или петелът се коли и към 14 часа започват реалните приготовления. Основна грижа е подготовката на трапезата и изработването на сурвакница. При различните групи роми сурвакниците изглеждат по различен начин. Общото е, че се правят от дрян, различна само е украсата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама