Путин за санкциите: Театър на абсурда (обновена)

14:51, 11 яну 16 / Свят 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Руският президент Владимир Путин сравни санкциите на ЕС с театър на абсурда. В интервю за германското издание „Билд“ той обяснява: "Това, което прави Европейският съюз с тези санкции, не е нищо друго, освен театър на абсурда". Обяснението му е, че не може да се търси сметка от Москва за изпълнението на договореното в споразумението от Минск. Ангажиментите оставали за Киев, включително и конституционната реформа. 

По думите му санкциите са глупави и вредни и за Русия, и за ЕС. Той за пореден път обяснява референдума в Крим за отделянето му като „демокрация, воля на народа“.

"Санкциите имат ефект върху руската икономика", признава Путин, но допълва, че тя постепенно се стабилизира. Брутният вътрешен продукт е намалял с 3,8 процента през 2015 г., а инфлацията е близо 12,7 на сто. "Търговският баланс обаче е все още положителен. За първи път от много години ние изнасяме значително повече стоки с висока добавена стойност и имаме над 300 млрд. долара в златни резерви", отбелязва руският президент.

Прави паралел между Крим и независимостта на Косово и допълва: „Отношенията между държавите се формират малко по-различно, не като между хората. Аз не съм приятел, не съм невеста или жених, аз съм президент на Руската федерация. 146 млн. души – тези хора имат свои интереси и аз съм длъжен да ги отстоявам. 

В цялото интервю Путин се фокусира върху НАТО, чието разширяване в Източна Европа по думите му предизвиква напрежението с Русия. Путин разказва, че още през 90-та година е имало разговори между съветското ръководство и германски политици, че пактът няма да се разширява в тази посока. Цитира покойния германкски политик Егон Бар, който още тогава предупреждава в неоповестени досега разговори: „Ако при обединенито на Германия не се направят решителни крачки за преодоляване на разделението в Европа на враждуващи блокове, това обрича СССР на международна изолация“. Бар е говорил и за необходимостта от създаването на нов съюз в центъра на Европа.

Путин хвърля вината за изострените кризи върху Запада и уточнява, че Русия иска да се бори с тероризма заедно с останалата част от света, защото „сме изправени пред общи заплахи“.  

На въпрос дали и Русия е направила грешки, отговаря: "Разбира се, че и ние направихме грешки, просто зъкъсняхме. Ако от самото начало бяхме обяснили значително по-ясно националните си интереси, то светът днес щеше да е в равновесие. След залеза на Съветския съюз ние имахме много собствени проблеми, за които никой освен нас не е отговорен – съсипването на икономиката, разпада на социалната система, сепаратизъм и, естествено, терористичните актове, които разтърсиха страната ни. Не бива да търсим виновни зад граница".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама