100 лева бонус за всяко новородено в Дрянковец

14:42, 11 яну 16 25 706 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Всяко новородено в айтоското село Дрянковец ще носи по 100 лв. бонус за младите булки през 2016 г. Решението за това е на кметицата Силвия Пехливанова. От години в селото не са се раждали деца, но тази година напролет местните очакват не едно, а две бебета - през април и май, съобщиха от Община Айтос.

"Парите не са много, но трябва да се започне от някъде. 25 години Дрянковец тъпче на едно място - няма детска градина, няма училище, няма читалище, ако и деца не се раждат - селото е обречено", пали се Пехливанова. А местните й се радват и се включват с мерак във всяка кметска инициатива. Със спомените си отпреди две-три десетилетия, когато в Дрянковец и жителите са били повече, и къщите - пълни, и традициите - живи.

В община Айтос Бабинден се празнува на 21 януари по стар стил. Само в село Дрянковец тази година избързаха да отбележат деня на родилната помощ на 8 януари. Поводът събитието да се случи две седмици преди традиционното за общината честване е, че след като 20 години в Дрянковец не беше стъпвал доктор, сега застаряващото население ще разчита на лекарски визити всеки петък. Новината е, че от 8 януари местните вече си имат не само личен лекар, но и медицински екип - д-р Боби Киров и фелдшерът Лютфи Назиф поемат грижата за стотината жители.

Пехливанова е решила да не пропуска нито ден от новата година и още през първата работна седмица успя да превърне една от стаите в Кметството в лекарски кабинет. А за началото на бъдещите редовни посещения на двамата медици в Дрянковец организира и първия празничен Бабинден.

В петък, всички местни дами от 8 до 80 години се събраха пред Кметството, мъжете пък се изпокриха, за да не станат обект на подигравки, каквато е традицията. С вино лакомства и закачки дрянковските "баби" празнуваха със специалния си гост Лютфи Назиф.

Народният празник, запазил се през столетната българска история, в Дрянковец започна с ритуала за измиване на ръцете и пожелания към бъдещите родилки. Както повелява традицията имаше и питка с мед, и женско хоро.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама