Танцьори, певци и симфоници на протест пред Общината, диалог с кмета изясни позициите

14:14, 11 яну 16 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Служителите от Симфоничен оркестър - Сливен и Ансамбъл за народни песни и танци – Сливен, подкрепени от граждани, се събраха на протест днес пред сградата на Общината по повод съмнение, че общинското ръководство ще закрива двата състава, свързани с културните традиции в града.

"Искаме диалог с кмета" - бе изписано на плакати, които носеха протестиращите, събрали се да защитят правото си на съществуване .

И диалог се състоя. Кметът Стефан Радев покани на среща представители на ансамбъла и оркестъра, за да изяснят взаимно позициите си.

„Съвместна работа и консолидиране на усилията при търсенето на нови начини за финансиране на дейността на Ансамбъла за народни песни и танци (АНТП) и Симфоничен оркестър Сливен”. Тази позиция обедини представителите на двата културни института и ръководството на общината.

„Безспорно е, че имаме нужда от културни институти, но проблемът е свързан не със съществуването им, а с издръжката им и дали тя е по силите ни. Общината харчи пари на данъкоплатците и затова те трябва да знаят къде отиват парите им", посочи Радев. "Културата не може да се тегли и мери, колко точно ни трябва, но финансовите ресурси на общината са точно заложени, а основен източник на финансиране са данъците на хората. Именно затова искам да погледнем критично на нещата и това да ни помогне да излезем на нов път на стабилност и растеж”, каза още в обръщението си към присъстващите кметът.

След като изтъкнаха достойнствата и постиженията на всеки от един от културните институти, представителната група от протестиращи заяви готовност, заедно с останалите си колеги, да помогнат за намирането на правилния начин за разрешаване на ситуацията, от която да са доволни и двете страни.

По време на събирането кметът поясни, че сумата, заложена за издръжката на двата културни института в проекта за бюджет за 2016 г. остава 1 млн. лв.  „Тази сума обаче е само заложена, а дали общината ще има тези пари в действителност и ще може ли да покрие разходите, не е ясно", допълни той. Стефан Радев още веднъж изтъкна лошото финансово състояние на общината и факта, че на този фон 1 млн. лв. са тежко бреме за нея. Въпреки това изрази надежда, че нещата ще вървят напред и в правилната посока като се потърсят нови начини за привличане на повече средства за симфоничния оркестър и АНТП. Той отправи препоръки към ръководствата им да потърсят възможност и за участие в програми,  финансиращи подобни дейности, а също и помощ в лицето на държавата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама