Успехи и повишен читателски интерес отчете Регионалната библиотека за 2015 г.

13:55, 11 яну 16 / Култура 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Директорът на Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ Теодора Евтимова отчете днес пред представители на медиите изминалата 2015 г. и дейностите и резултатите от тях, реализирани от културната институция.

По време на срещата стана ясно, че за трета поредна година най-четящ град сред децата е именно Русе. Успехът Евтимова обясни с факта, че от библиотеката активно работят с всички институции и организации, които се занимават с обучението на малчуганите.

Силно увеличен е и броят на регистрираните читатели, като само в деня за безплатно получаване на читателска карта са се записали 530 човека.

На пресконференцията присъства и Величка Сидова, учителка по биология в СОУЕЕ „Константин-Кирил Философ“, която беше обявена за „Читател на годината“ на русенската библиотека за прочетените от нея 367 книги за 12 месеца. Стана ясно, че много нейни ученици са станали доброволци в културната институция, а на практика всички са се запалили по четенето и са се регистрирали в РБ „Любен Каравелов“. Тя получи като награда колекционерско издание на романа „Време разделно“ от Антон Дончев, връчено й от Теодора Евтимова.

700 000 библиотечни документа – книги, печатни ежедневни или периодични издания и др. вече е фондът на русенската библиотека. През изминалата 2015 година той е настнал с 13 102 новозакупени такива, с доста над 1 000 повече от 2014 г.

Сред постиженията на културната институция е наградата на най-четящото дете – Симона Младенова, която сега е в шести клас на СОУ „Христо Ботев“. Най-младият читател в РБ „Любен Каравелов“, който е регистриран през 2015 г., е 8-месечно момиченце, а най-възрастният – 95-годишна дама. Най-предпочитани са били заглавията от съвременни американски автори, пишещи трилъри и др. подобни, но сред тях са също така Иван Вазов и Елин Пелин, както и шведският класик в детската литература – писателката Астрид Линдгрен.

Сред най-предпочитаните произведения са били освен популярните от споменатия тип автори, също така „История Славянобългарска“, стиховете на великия поет-революционер и борец за освобождението на България от турско робство Христо Ботев, повестта „Крадецът на праскови“ от Емилиян Станев и много други известни и качествени български литературни произведения от най-добрите ни автори.

През изтеклите 12 месеца в РБ „Любен Каравелов“ са се провели 266 събития, 145 от които са били насочени към децата и младежите. Всички организирани мероприятия са посетени от близо 19 000 души.

От отчета стана ясно, че за пръв път през септември 2015 г. е проведена в Русе инициативата „Стара хартия за нова книга“. Интересът е бил голям, а около 1 000 деца са си тръгнали с книжка под ръка от събитието. Заедно с родителите им, хората, с които е работено във връзка с тази инизиатива, са били 3 000 души.

Едно от най-значимите неща, станали през миналата година в библиотеката, е мащабната научна конференция, посветена на бележетия български писател Змей Горянин, с истинско име Светозар Акендиев Димитров.

Беше проведено XI-тото издание на международния конкурс за екслибрис, както и първото за комикс и блицанимация на тема „Средновековна България“. Приключи проектът „Забавна финансова грамотносност“, работи се и по други. Сега, например, съвместно с Великотърновската библиотека, се създава дигитален център за старопечатни и периодични издания. Едно от първите, които се сканират, е „Русенски общински вестник“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама