ВСС няма да образува дисциплинарка срещу Лозан Панов

13:50, 11 яну 16 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Висшият съдебен съвет (ВСС) няма да образува дисциплинарно производство срещу председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Това обяви председателят на Етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Днес се проведе среща на магистратите, на която беше обсъдена речта на Панов от средата на миналия месец. Съдебните кадровици бяха сезирани от гражданското сдружение "План Б", от което настояват срещу него да бъде образувано дисциплинарно производство заради думите му, които имали политически отенък. 

„Приемаме, че това е позиция на председателя на ВКС. Той си има свое вижданe по определени въпроси. Не е задължително то да съвпада с вижданията на членовете на Съвета“, каза Тодоров.

По думите му голяма част от членовете на ВСС, включително и той, не са съгласни с тезите, които Панов изложи в речта си за 135-годишнината на ВКС. Въпреки това, те считат, че „не следва свободата на словото да бъде ограничавана по някакъв начин“. Затова преписката е изцяло прекратена, като от това следва, че няма да бъде извършена проверка по нея.

Становището, че няма нарушение на етичния кодекс е подкрепено единствено от Галина Карагьозова. Другите осем присъстващи членове на комисията са били за варианта, че ако се образува евентуална преписка, то така ще се наруши свободата на словото.

„Едно задълбаване и детайлизирани на думите на Панов ще вкара в още по-голямо противоречие и разединение магистратската общност“, каза още Ясен Тодоров, отказвайки да коментира какво означава за него словото на председателя на ВКС.

Според него съдиите не трябва да се разделят на подкрепящи или против. Той отбеляза, че в комисията са постъпили над 200 подкрепящи словото на Панов съдийски подписа. Тодоров призова за по-малко политика в правораздаването и по-малко натиск върху магистратите.

По-рано днес правосъдният министър Екатерина Захариева сподели пред медиите, че се надява да не бъде образувано дисциплинарно производство срещу Лозан Панов. Това стана след работна среща между нея и членове на ВСС, на която присъства и главният прокурор Сотир Цацаров. На срещата не е бил обсъждан казусът с Панов, потвърди и Ясен Тодоров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама