Не съм взел нито стотинка, кълне се Пенгезов

13:41, 11 яну 16 25 252 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Не съм взел нито една стотинка по този проект“. Това заяви пред журналисти бившият председател на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов, който е обвиняем за злоупотреба със средства от еврофондове. Днес Софийският градски съд (СГС) отново заседава по делото срещу Пенгезов и още седем души, обвинени в злоупотреби, като разпита свидетели.

Припомняме, че подсъдими по делото са още бившият председател на Военноапелативния съд (ВАС) Петко Петков, неговият бивш заместник - полк. Владимир Димитров, бившият шеф на кабинета на премиера Пламен Орешарски и бивш ръководител на дирекция ОПАК Мария Дивизиева, както и Атина Мавридис, Петя Гергова, Людмил Симеонов и Крум Симеонов.

През 2008 г. Софийският апелативен съд спечели проект по оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК). По проекта бяха усвоени 500 000 лв., като по-голямата част от тях бяха за изготвянето на "Интегрирана информационна система за прозрачност във военните съдилища". Изплащането на средствата беше отказано от експертите по оперативната програма, защото според тях усвояването на парите не е станало с възлагане на обществена поръчка. Изразходваните средства са били разбити на по-малки договори от по 50 000 лв, за да не се открива процедура по Закона за обществените поръчки.

Според прокуратурата обвиняемите са изготвяли документи със задна дата, за да докажат, че са провели девет процедури. Освен това Пенгезов и Петков са обвинени в присвояване на над 40 000 лв. по същия проект. И днес бившият председател на САС категорично отрече обвиненията, отправени към него.

„Обвиняват ме, че бил спрян проект заради това, че съм направил малка обществена поръчка. На 1 декември влезе в сила решение, с което Военноапелативният съд осъди Министерството на финансите, макар че искът е частично предявен, но основанието е доказано. Така че се учудвам как продължават да ме обвиняват при положение, че има други съдебни решения, които ме оневиняват. Аз не съм взел една стотинка по тоя проект. Единственото ми задължение и цел беше да заработи проектът и той заработи. Още повече, че спестихме 300 000 лв. Проектът беше за над 700 000 лв., ние го завършихме за малко над 400 000 лв.“, заяви Пенгезов.

На въпроса защо нито един от свидетелите не може да си спомни обстоятелствата около в детайли Пенгезов отговори, че от 2008 г. до сега е минало много време и дори самият той не си спомня подробности.

„То и аз не си спомням нищо, 2008 г. беше в края на краищата. Кой може да си спомня от тогава. Още повече, че прокурорът е бил много настоятелен при разпитите и, доколкото имам сведения, доста време ги е държал пред вратата да си мислят. Бавно върви делото, защото не си спомнят и се четат показания“, заяви бившият председател на САС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама