Само две страни с нови посланици у нас през 2015 г.

13:15, 11 яну 16 / Политика 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През 2015 година изтекоха мандатите на двама посланици в България – британският Джонатан Алън и американският Марси Рийс.

Джонатан Алън си тръгна от страната през януари, като остави своя заместник Сара Райли да бъде временно изпълняващ длъжността посланик до май месец, когато пристигна Ема Хопкинс. След като се върна в Лондон Алън стана директор на националната сигурност в британското министерство на външните работи.

"Като посланик на Великобритания българите ме питат какво казвам на инвеститорите за България почти толкова често, колкото инвеститорите се интересуват какво мисля за страната. И в двата случая отговарям еднакво: прекрасна страна, с истински потенциал и чудесни хора, но и с някои сериозни проблеми, особено по отношение върховенството на закона и регулаторните органи", написа Джонатан Алън в последния си материал "Какъв съвет получават инвеститорите за България" в своя блог.

Джонатан Алън беше един от седемте посланици от ЕС, които публикуваха открито писмо с призив да бъдат чути съдиите, които поискаха оставката на Софийски градски съд. Под писмото, се подписаха първите дипломати на Австрия - Роланд Хаузер, на Белгия - Аник ван Калстер, на Дания - Кристиан Кьонигсфелт, на Обединеното кралство - Джонатан Алън, на Холандия - Том ван Оорсхот, на Финландия - Хари Салми, и на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан.

Ема Хопкинс, новият дипломатически представител на Обединеното кралство у нас пристигна през май, след интензивен курс по български език. Тя поздрави българите чрез видеообръщение на отличен български и заяви, че подкрепя усилията на България за реформиране на съдебната система и борбата с организираната престъпност и корупцията. Според нея реформираната съдебна система ще помогне на бизнес средата.

"Здравейте, аз съм Ема Хопкинс. За мен е чест да бъда новият британски посланик в България. Със семейството ми се радваме, че България ще е нашият нов дом. .. Идвам в България с повече от 20 години опит в областта на върховенството на закона, европейското законодателство, вътрешните работи и международното право. Великобритания и България имат близки отношения. Ние сме важни партньори в ЕС и НАТО. Великобритания е партньор на България в областта на върховенството на закона и борбата с тероризма. Ще подкрепям усилията на страната за реформиране на съдебната система и борбата с организираната престъпност и корупцията. Знак колко е важен принципът, че никой не е над закона. Реформираната съдебна система ще помогне на бизнес средата.“

В края на юли посланикът на САЩ у нас Марси Рийс си тръгна от България

По време на приема по случай Деня на независимостта, дипломатът обяви, че се оттегля от страната на 28 юли, а тригодишният й мандат в България е завършек на 37-годишната й кариера в Държавния департамент на САЩ и след неговото приключване тя ще се пенсионира от дипломатическия корпус на САЩ и ще се установи със съпруга си, пенсионираният посланик Чарлз Рийс, във Вашингтон".

"Това ще бъде и приятен, и тъжен момент за мен, тъй като ще е последният ми 4 юли с всички вас. Напускам прекрасната ви страна след няколко седмици и искам да споделя колко много харесвам времето, прекарано тук."

Като цитира Роза Паркс – чернокожата американка, символ на борбата за граждански права - Рийс каза, че не бива да приемаме за даденост свободата и демокрацията, а трябва винаги да работим за подобряването им.

"Както обичаме да казваме, свободата не е безплатна, демокрацията процъфтява само там, където гражданите участват и работят всеки ден да направят обществото си по-добро, така че нашите деца и децата на нашите деца да се ползват от това."

След отпътуването й в България пристигна посланик Родерик Мур, който временно зае поста шарже д’афер в Посолството на САЩ в София.

“България има напредък в много области за 25 години, но в две има тревожни тенденции – икономическото развитие и борбата с корупцията”, каза посланик Мур по Нова телевизия през август и уточни, че не изразява своето мнение, а това на хората в страната.

“Преди 15 години, когато бях в България, задавах един и същ въпрос – колко висши държавни чиновници са били осъдени за корупция. В отговор ми се усмихваха. От две седмици задавам същият въпрос и отговорът е същият. Българските граждани смятат, че корупцията се шири в тази страна на всички нива и има една класа от хора, които са над закона. Щом хората имат усещане, че една класа е над закона, това е проблем.”

На 16 септември стана ясно, че Барак Обама е номинирал Ерик Сет Рубин за приемник на Марси Рийс в София

Това е първото назначение на Рубин на такъв пост в дипломатическата му кариера, но има опит като зам.-ръководител на американското посолство в Москва. Очаква се Рубин да пристигне в България в началото на тази година. Рубин е дипломат от кариерата, като последното му назначение в периода 2011-2015 г. е било като зам.-помощник секретар в Бюрото за европейски и евразийски отношения на Държавния департамент. Този отдел се ръководи от Виктория Нюлънд и отговаря за интересите на САЩ в обширния район на Европа и републиките от бившия СССР. Преди това в периода 2008-2011 г. Рубин е бил заместник-ръководител на американското посолство в Москва, когато посланик там бе Джон Байърли, изпратен в руската столица от посланическия пост в София.

Според информация в Wikileaks Ерик Сет Рубин познава добре руските специални служби. Като зам.-посланик в Москва той е подготвял посещението на шефа на ФБР Мюлер и срещата му с Александър Бортников, шеф на ФСБ (контраразузнаване), и Михаил Фрадков, шеф на СВР външното разузнаване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама